Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Trodde jeg skulle bli skutt

Eivind Witsøe liker dårlig at Israels statsminister Ariel Sharon kommer til Molde. Da Sharon ledet massakren i Sabra og Chatila ble Witsøe stilt opp mot en mur, og trodde han skulle skytes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Sharon er en krigsforbryter. Han var ansvarlig og han var til stede da nesten 2000 mennesker ble massakrert i flyktningleirene i Sabra og Chatila i 1982. Jeg så massakren med mine egne øyne, sier Witsøe.

Det var lørdag 18. september 1982. Witsøe og andre helsearbeidere jobbet på spreng i over tre døgn for å forsøke å redde flest mulig av de mange sårede flyktningene som strømmet til sykehuset under den Israel-ledete massakren disse høstdagene. Lørdag morgen var det helt stille, ikke et skudd kunne høres. Utenfor hovedinngangen dukket 10-15 soldater opp og kommanderte alle inne i sykehuset til å komme ut.

Henrettelse

Witsøe og de andre helsearbeiderne ble marsjert gjennom leiren under bevoktning. En palestinsk sykepleier - den eneste palestineren som var blitt igjen på sykehuset - ble raskt plukket ut av soldatene, og ført inn i en liten sidegate. Så hørte Witsøe en kort skuddsalve.

Etterpå ble Witsøe og de andre helsearbeiderne forhørt av soldatene.

- Jeg ble forhørt i over en time, og behandlet som en forbryter, en skyldig. De kalte meg terrorist, vi ble skjelt ut for å være tyske terrorister. Så ble vi stilt opp mot en mur mens soldatene gikk foran oss og pekte mot oss med automatvåpnene sine. Da trodde jeg at de skulle skyte oss, sier Witsøe.

Bare militær løsning

Witsøe og de andre utenlandske helsearbeiderne ble ikke skutt. I dag er Eivind Witsøe overlege ved Universitetssykehuset i Trondheim, og han har gjort seg sine tanker om Sharon etter erfaringen med ham for snart 21 år siden.

- Sharons politikk har vært å massakrere. Det han gjorde i Sabra og Chatila var ikke enestående for ham. Sharon er en mann som synes å tro at alle politiske spørsmål kan løses militært. Men en slik mann kan aldri gi israelerne den sikkerheten de også trenger, sier han.

Israelere og falangister

Det var de libanesiske kristne falangistene som fysisk utførte massakrene i flyktningleirene Sabra og Chatila for 21 år siden. Men det var Ariel Sharon som hadde ansvaret for det som foregikk, noe også en israelsk undersøkelseskommisjon slo fast. Det var kommisjonens rapport som førte til at Sharon måtte trekke seg som forsvarsminister i 1983. En belgisk domstol har villet reise tiltale om krigsforbrytelser mot Sharon, men hadde ikke jurisdiksjon fordi høyesterett kom fram til at tiltalte måtte bo i Belgia for å kunne dømmes av en belgisk domstol.

- Da vi ble marsjert fra sykehuset, så vi jo det som foregikk. Israelerne hadde sitt hovedkvarter på en høyde mellom leirene. Der hadde de full oversikt. Vi så israelske offiserer og falangister som konsulterte hverandre hele tida. Vi så israelske bulldosere og skjønte ikke før etterpå at de skulle brukes til å skyve palestinerne i massegraver. Det var ingen tvil om at israelere hadde kommandoen og ansvaret for det som foregikk, sier Witsøe.

Flaut og pinlig

Witsøe ferierer på hytta i Molde når Ariel Sharon kommer til byen i neste uke. Han skal være med på demonstrasjoner mot den israelske statsministerens besøk, og har ikke noe imot at noen legger seg på landingsstripa for å hindre Sharons fly i å lande. Witsøe vokste opp med statsminister Kjell Magne Bondevik som en nær nabo, og de to er på nikk når de møtes, selv om de er dundrende uenige om Midtøsten-politikken.

- Jeg synes det er flaut og pinlig at Bondevik har invitert lederen av en okkupasjonsmakt til Norge og Molde.

PASSER DÅRLIG: Eivind Witsøe trodde han skulle henrettes i massakren Ariel Sharon hadde ansvaret for i 1982. - Jeg synes det er flaut og pinlig at Bondevik har invitert lederen av en okkupasjonsmakt til Norge og Molde, sier Witsøe.