- Trodde jeg skulle dø

Thomas Vybro overlevde såvidt snøskredet i Chamonix.

HELDIG: Thomas Wybro overlevde så vidt snøskredet i de franske alpene. - Jeg trodde jeg skulle dø, sier han fra sykesenga i Sallanches. Foto: AFP / ANTOINE AGASSE / NTB Scanpix.
HELDIG: Thomas Wybro overlevde så vidt snøskredet i de franske alpene. - Jeg trodde jeg skulle dø, sier han fra sykesenga i Sallanches. Foto: AFP / ANTOINE AGASSE / NTB Scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) Den danske fjellklatreren Thomas Vybro overlevde så vidt snøskredet i de franske alpene på torsdag. Ni andre mistet livet i det massive skredet.

- Jeg trodde jeg skulle dø, sier Vybro til nyhetsbyrået AFP fra sykesenga i Sallanches.

Klatrerne var på vei opp til det 4 465 meter høye Mont Maudit, i næheten av alpinsportbyen Chamonix, da skredet tok dem.
 
Så at skredet ble utløst Vybro overlevde sammen med kompisen Alex Peterson og den 63 år gamle gaiden Daniel Rosetto. De tre klarte seg fordi de havnet i utkanten av skredet, som skal ha blitt utløst fordi det var for mye folk oppe i fjellet.

- Vi klatret virkelig bratt, vi brukte isøkser og stegjern for å komme oss opp, sier Vybro.

Han rakk å se skredet bli utløst i fjellveggen over seg, og rakk så vidt å tenke at «hvis det treffer meg, vil det gjøre vodt»

- Så traff det oss. Ett eller to sekunder senere kjenner jeg at jeg ikke klarer å stoppe.

-Trodde jeg skulle dø - Jeg var sikker på at vi kom til å treffe steiner eller fyke utenfor et stup. Jeg trodde vi skulle dø, sier Vybro.

Han landet ved siden av klatrekompisen, og sammen greide de å grave seg ut og vikle seg ut av tauene.

- Alle sa vi var heldige som som klarte å grave oss ut selv.

Gravde ut døde Vybro og Peterson hørte så folk som skrek, og løp til for å hjelpe. I en og en halv time gravde de ut andre klatrere, helt til redningstjenesten kom.

- Det gjorde vondt å puste. Jeg trodde det var på grunn av høyden, med det var fordi jeg hadde is i lungene, sier Vybro.

Av seks mennesker som de to gravde ut, var to allerede døde.

- Det var fryktelig, sier han

Tre briter, tre tyskere to spanjoler og en sveitser døde i snøskredet, og tolv ble skadet.