Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Trodde jeg skulle dø

Han ble livstruende skadd, og overlevde såvidt dramaet på 17-trikken. I dag forklarte 56-åringen retten om de dramatiske minuttene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Jeg var på vei hjem fra jobb, begynte trebarnsfaren i retten.

I dag vitnet han om dagen han trodde han skulle dø, tirsdag 3. august 2004 om bord trikk nummer 169 ved Pilestredet i Oslo.

- Jeg la merke til at han kom på trikken. Enten ved Tinghuset eller Stortorget. Jeg ble sittende og følge med ham fordi han ble stående i midtgangen før han satte seg ned, forklarte han.

Med den drapstiltalte 41-åringen i samme vogn, ble han sittende og følge med fra sitt sete på høyre side i trikken. Han skulle gå av ved Bislett, og hadde reist seg og gått mot ugangen da knivdesperadoen slo ti

- Det gikk så fort. Jeg så han stakk de to første passasjerene i skulderpartiet. Et stikk i hver skulder. Så husker jeg ikke mer før jeg står ansikt til ansikt med ham, forklarte vitnet.

Tarmene hang ut

Ansikt til ansikt med drapsmannen, håpet han å kunne komme unna ved å få 41-åringen i ubalanse.

- Jeg husker jeg sa «Gi nå faen».

AMOK PÅ TRIKKEN: 41-åringen står tiltalt i Oslo tingrett. Foto: Scanpix
AMOK PÅ TRIKKEN: 41-åringen står tiltalt i Oslo tingrett. Foto: Scanpix Vis mer

- «I will kill you», svarte han meg, forklarte vitnet i retten.

I et desperat forsøk prøvde han å dytte knivmannen mot stolraden bak ham for å få ham ut av balanse.

- Jeg trodde kanskje jeg kunne rekke å komme meg unna, men det gikk selvfølgelig ikke. Jeg kjente at jeg var så rar på denne siden, forklarte vitnet og holdt seg på framsiden av magen.

56-åringen gikk ut av trikken og la seg ned på fortauet.

- Faktisk kjente jeg ikke at han stakk, jeg bare følte jeg ble rar. Det var forferdelige sekunder og minutter. Jeg trodde jeg skulle dø. Jeg var helt sikker på at jeg skulle dø, forklarte vitnet.

Tungt

56-åringen overlevde såvidt. På Ullevål sykehus konstanterte legene at hans gode fysiske form og flaks var årsaken til at han våknet opp fra narkosen etter å ha svevet mellom liv og død i fem dager.

Han lå fem dager i respirator.

Nå har han det tungt, med mareritt og angst. Han rettet også skarp kritikk til psykiatrien, som han mener har sviktet ofrene etter trikkedrapet.

- Den psykiatrien vi har i dag syns jeg ingenting om. Da jeg til slutt kom ut fra sykehuset, måtte jeg oppsøke fastlegen for å få hjelp. Legen bestilte time hos psykolog, men det skjedde ikke noe. Først i desember fikk jeg min første time hos psykolog, forklarte han.

Rettsoppnevnt sakkyndig lege og nevrolog Gudbrand Fossan fortalte at 56-åringen hadde mistet mellom to og tre liter blod da han 15 minutter etter dramaet ble tatt i mot på Ullevål sykehus.

- Vi regner med at en voksen person tilsammen har fem og en halv liter blod.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!