Kjørte 4485 km til Tyrkia

- Trodde jeg spøkte

Familien Skøien tok uventet grep da flyet deres til Tyrkia ble kansellert.

UT PÅ TUR: Familien Skøien fra Elverum valgte å kjøre til Tyrkia da flyet deres ble kansellert. Foto: Privat
UT PÅ TUR: Familien Skøien fra Elverum valgte å kjøre til Tyrkia da flyet deres ble kansellert. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sverige, Danmark, Tyskland, Tsjekkia, Slovakia, Ungarn, Serbia og Bulgaria.

Ved første øyekast kan dette se ut som en tilfeldig liste med europeiske land. Det er det ikke.

Dette er nemlig reiseruta som familien Skøien fra Elverum tok fatt på da de fikk beskjeden som veldig mange andre nordmenn har fått den siste tida.

Lørdag for ei uke siden skulle familien ha satt seg på flyet til Tyrkia der familien har leilighet. I Antalya skulle de sole seg, bade og ta livet med ro, men så tikket det inn en melding: Flyet deres var kansellert.

Dette var altså før pilotene i SAS gikk ut i streik mandag denne uka.

- Trodde jeg spøkte

- Alle var veldig klare for ferie, men vi ble både skuffet og desperate. Det var ikke et alternativ å ikke reise. Vi måtte bare finne på noe, sier Cathrine Skøien til Dagbladet.

Østlendingen omtalte saken først.

HVIL MENS DU KAN: Cathrine måtte legge seg nedpå da de ankom Serbia. Foto: Privat
HVIL MENS DU KAN: Cathrine måtte legge seg nedpå da de ankom Serbia. Foto: Privat Vis mer

Heldigvis viste det seg at løsningen sto få meter fra husveggen hjemme i Elverum.

- Jeg ringte mannen min og spurte om vi ikke bare skulle sette oss i bilen og kjøre ned til Tyrkia.

- Hvordan var responsen?

- Han trodde først jeg spøkte, men da han skjønte at jeg mente alvor, så tok det ikke lang tid før vi var på veien, forteller hun.

Skøien anslår at de på rundt én time hadde pakket all bagasjen inn i bilen og satt kursen mot Tyrkia - en reise som ifølge Google Maps er på hele 4062 kilometer - én vei.

BEVISET: Cathrine måtte knipse et bilde da de kjørte over grensa til Tyrkia. Foto: Privat
BEVISET: Cathrine måtte knipse et bilde da de kjørte over grensa til Tyrkia. Foto: Privat Vis mer

Av ren nysgjerrighet sjekket familien kilometertallet på bilen da de ankom Tyrkia. Med 4485 kilometer tilbakelagt på veien skulle man tenke at det kunne oppstå noen problemer underveis.

- Det var nesten helt ukomplisert. Eneste var at det var litt kø enkelte steder. Fra Serbia og inn til Bulgaria tok det rundt to timer, men ved de fleste passkontrollene var det ingen problemer.

- Det er jo likevel ganske spenstig å sette seg i bilen og kjøre hele veien til Tyrkia?

- Joa, men jeg ser virkelig ikke problemet. Det er helt fantastiske veier helt fra døra i Elverum til Tyrkia. Det anbefales på det sterkeste.

Men:

- Jeg vil fraråde folk om å kjøre så intensivt som vi gjorde. Vi elsker å kjøre bil, men for andre kan det bli veldig slitsomt. Hvis man bruker noen flere dager, så har man den ferieturen.

FERIEPARADIS: Havna ved gamlebyen i Antalya. Foto: NTB
FERIEPARADIS: Havna ved gamlebyen i Antalya. Foto: NTB Vis mer

Anbefales til alle

Mens familiens to barn pluss en av barnas kjæreste satt bak i bilen, byttet Cathrine og mannen på hvem som kjørte. Turens lengste stopp kom i Praha og var på 2,5 time. Resten av turen sov de på skift, forteller Skøien.

Men hva så med kostnadene?

- Det er nok den billigste ferien vi har hatt. Vi har brukt rundt 7500 kroner i diesel, i tillegg til rundt 2500 på mat.

- Hvordan opplevde barna den lange reisen?

- De var helt upåklagelige. Det var fantastisk stemning. Jeg forventet mer klaging, men i stedet lagde de veldig morsomme Tiktok-videoer, blant annet av meg som sov, ler hun.

STREIK: Meklingen rundt en mulig pilot-streik pågår for fullt frem til fristen klokken 11 lørdag. Reiselivsjournalist Odd Roar Lange forklarer hvilke konsekvenser en eventuell streik kan ha for deg som reisende i tiden fremover. Video: Dagbladet TV Vis mer

Skøien forteller at hverdagen i Tyrkia er som en typisk sydenferie. Både strand og basseng, middager ute og koselige kvelder sammen med familien.

Planen er å starte på hjemreisen torsdag 14. juli, slik at de rekker hjem til den påfølgende søndagen.

- Vi vil bruke lengre tid hjem enn det vi gjorde ned hit. Vi vurderer også om vi skal ta ferje fra Tyrkia til Italia, slik at vi kan få sett litt av Italia også, avslutter Skøien.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer