- Trodde jeg var med på skjult kamera da jeg så bøkene. Fyttirakkern, så oppgitt jeg ble

Forlag fordeler kjente barnesanger basert på kjønn i sangbøker. Det skaper sterke reaksjoner.

DELES OPP: I forlaget Victoria sine bøker «Sangbok for gutter» og «Sangbok for jenter» fordeles kjente barnesanger basert på kjønn. Det får flere til å rase. Foto: Hanne Wetland
DELES OPP: I forlaget Victoria sine bøker «Sangbok for gutter» og «Sangbok for jenter» fordeles kjente barnesanger basert på kjønn. Det får flere til å rase. Foto: Hanne Wetland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Torsdag kveld publiserte Hanne Wetland fra Bergen bilder av to sangbøker for barn på sin Facebook-konto. Den ene tilegnet gutter, og den andre jenter.

Det har fått tobarnsmoren og flere i hennes omgangskrets til å reagere.

- Fyttirakkern, så oppgitt jeg ble - Jeg trodde jeg var med på skjult kamera da jeg så bøkene. Fyttirakkern, så oppgitt jeg ble, sier Wetland til Dagbladet.

Hun har selv to jenter på to og fem og et halvt år, og mener bøkene putter jenter og gutter i bås.

- Jenter og gutter synger og leker jo sammen! Jeg føler vi går litt bakover i tid.

Fordeler barnesanger Det er forlaget Victoria AS som står bak utgivelsen av sangbøkene.

På baksiden av den blå boka for gutter står det:

«(...) I boka finner du sanger som Hjulene på bussen, Lille Petter edderkopp, Indianersangen, Pål sine høner, Kråkevisa, Mikkel rev og mange flere. Sangbok for gutter passer for barn i alle aldre.»

På baksiden av den rosa boka for jenter har forlaget trykket følgende:

«(...) I boka finner du sanger som Tuppen og Lillemor, Vi har ei tulle med øyne blå, Tornerose sov i hundre år, bake kake søte og mange flere. Sangbok for jenter passer for barn i alle aldre.»

Skaper reaksjoner Wetland publiserte bilder av bøkene på sin Facebook-konto torsdag ettermiddag med tittelen:

«Går dette under miljøkriminalitet?»

- Med det tenker jeg på kriminalitet mot et sosialt miljø. Er det lov å fortelle gutter og jenter at de skal sette seg i hvert sitt rom for at de ikke synger de samme sangene? Hva slags samfunn er det? Barn er barn!

Dette førte til at flere av Wetlands Facebook-venner slang seg på, og kommenterte blant annet:

LYKKELIG FAMILIE: Hanne Wetland har to jenter sammen med sin mann Are Engum. - Are er ikke så engasjer som meg, men jeg har nok en større evne til å hisse meg opp, ler Wetland. Foto: Privat
LYKKELIG FAMILIE: Hanne Wetland har to jenter sammen med sin mann Are Engum. - Are er ikke så engasjer som meg, men jeg har nok en større evne til å hisse meg opp, ler Wetland. Foto: Privat Vis mer

«Neseborene mine vibrerer av provokasjon!!»

«Seriøst?! Dette er fra 2014 ikke 1964??»

«Melk gjenstår. Jordbærsmak til jenter og blåbærsmak til gutter? Argh, det værste er at det sikkert kommer»

«Forurensning for barns mentale helse, det må være straffbar miljøkrim etter forurensningsloven!» 

- Ingen biologisk grunn til skillet Tobarnsmoren sier hun ikke mener det ikke skal være kjønnsforskjeller, men synes det har gått for langt.

- Man ikke får noe valg lengre! Min eldste datter er ingen typisk «prinsesse», og jeg måtte nylig lete i fire butikker før jeg fant en kjønnsnøytral drikkeflaske, som ikke var rosa. Det er selvfølgelig naturlig å skille mellom enkelte klær som bukser og skjørt og enkelte leker som dukker og biler, men det er ingen biologisk grunn til at jenter og gutter skal synge ulike sanger.

Kritiserer forlaget Wetland mener at forlaget bør trekke bøkene.

- Det er kjempeflaut! Har ingen av de som jobber for forlaget noen faglig stolthet? Jeg mener de skal kjenne på den flaue smaken i munnen.

 - Ikke overrasket over reaksjonene Forlagssjef Ola Palm Helland sier til Dagbladet at det ikke er noen tvil om det finnes et marked for slike utgivelser.

- Bøkene har solgt godt, og har blitt godt mottatt av svært mange. Det synes vi er hyggelig.

Helland påpeker at de ikke har andre kjønnsdelte utgivelser, og er enig i at akkurat disse sangbøkene fra i fjor er veldig tydelig delt.

- Jeg er ikke overrasket over at enkelte reagerer, vi hadde flere runder med diskusjoner på forlaget før vi valgte å lage bøkene. Likevel har vi valgt å ikke ha flere så kjønnsdelte utgivelser fordi vi mener vi har langt bedre måter å treffe leserne.

- Musikk ikke knyttet til kjønn Nina Rossholt er høgskolelektor ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Institutt for barnehagelærerutdanning, og har i en årrekke vært opptatt av temaet kjønn i barnehagen.

Hun forstår godt hvorfor bøkene skaper reaksjoner.

ENIG: Forlagssjef Ola Palm Helland er enig i at akkurat disse sangbøkene fra i fjor er veldig tydelig delt. Foto: Forlaget Victoria
ENIG: Forlagssjef Ola Palm Helland er enig i at akkurat disse sangbøkene fra i fjor er veldig tydelig delt. Foto: Forlaget Victoria Vis mer

- Hadde jeg vært småbarnsmor nå hadde jeg også lurt på hvor vi er hen. Barnehager tar nok neppe inn dette her. Jenter og gutter har ganske lik smak når det kommer til musikk. Det er ikke knyttet til kjønn. Det er mer trist.

Hun synes det hele framstår som en salgsgimmick fra forlagets side.

- Det hele framstår som et markedsstunt for å få fram folks reaksjoner. Jeg tror og håper ikke at det vil fungere. De fleste oppegående mennesker fordeler ikke sanger på kjønnet.

SKJØNNER REAKSJONENE: Høgskolelektor Nina Rossholt forstår hvorfor Hanne Wetland og andre småbarnsforeldre provoseres av bøkene. Foto: Pressebilde
SKJØNNER REAKSJONENE: Høgskolelektor Nina Rossholt forstår hvorfor Hanne Wetland og andre småbarnsforeldre provoseres av bøkene. Foto: Pressebilde Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer