- Trodde Karadzic var spion for USA

Hjalp krigsforbryteren med jobb og bolig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Les også: Gjemte seg under eget portrett

• Les også: - Broren: Karadzic hadde planlagt å melde seg

(Dagbladet.no): Radovan Karadzic hadde allerede tatt i bruk dekkidentiteten Dagan Dabic da han oppsøkte Serbias fremste ekspert på bioenergi, Mina Minic. Det skal ha imidlertid ha vært Minic som introduserte «slakteren fra Beograd» for spirituell og fysisk helbredelse gjennom energi, skriver avisa Blic.

Den ettersøkte krigsforbryteren introduserte seg som en kroatisk psyko-terapeut som hadde bodd i New York.

- Karadzic gikk alltid rundt med en bærbar datamaskin. Han fortalte meg at han hadde en universitetsgrad fra Zagreb og at han var en psyko-terapeut. Men det slo meg at han kunne være en amerikansk spion som hadde kommet for å stjele ideene mine, forteller Minic.

Tilbød ham losji

Like fullt tok Minic Karadzic inn i varmen. Den folkemord-tiltalte eks-presidenten fullførte dermed et femdagerskurs på skolen til Minic, der han lærte om «spesielle nøytraliserere» og andre såkalte helbredende teknikker.

Slik kunne Karadzic senere livnære seg som kvakksalver, blant annet ved å selge helende amuletter fra nettsiden sin.

 KARADZICS GODE HJELPER: Mina Minic (t.h.) introduserte Zaradzic (t.v.) for helbredelse ved hjelp av kvanteengergi. Slik hjalp han uten å vite det den ettersøkte krigsforbryteren med å leve i skjul. Foto: Blic
KARADZICS GODE HJELPER: Mina Minic (t.h.) introduserte Zaradzic (t.v.) for helbredelse ved hjelp av kvanteengergi. Slik hjalp han uten å vite det den ettersøkte krigsforbryteren med å leve i skjul. Foto: Blic Vis mer

Minic tilbød ham også et sted å bo.

- Jeg tok imot ham fordi han så sliten ut. Jeg tilbød ham losji, ikke i hjemmet mitt, men på kontoret. Han fikk nøklene mine, sier Minic til Blic.

Minic planla å sende Karadzic til Russland som en ekspert på bioenergi. I mellomtiden fulgte Karadzic mentoren sin på en rekke seminarer og seanser. Det var på et slikt møte at Karadzic møtte Mila Damjanov (53), eller Mileva Cicak som hun også kalte seg.

- Var hensynsfull

53-åringen, som skal ha vært Karadzics kjæreste, er for tiden arbeidsløs. Hun ble interessert i alternativ behandling da hun arbeidet i den offentlige helsesektoren.

- Jeg husker at han snakket om kvanteenergi. Fordi jeg har vært interessert i dette feltet lenge, så skjønte jeg at doktor Dabic var en ekspert på området. Det var slik vi møttes, forteller Damjanov ifølge the Telegraph.

- Han var fredelig, stabil, hadde rikelig med tålmodighet, og var hensynsfull overfor andre. Slike kvaliteter er sjeldne nå til dags, sier Damjanov om Karadzic.

Kolleger har fortalt at de ofte gikk tett omslynget, og at Karadzic omtalte henne som «mitt livs kjærlighet».

- Trodde det var en misforståelse

Både Karadzic og Damjanov benekter imidlertid at de hadde et utenomekteskapelig forhold.

- Jeg hadde ikke et intimt forhold med ham og det er viktig for meg at det blir kjent, sier Damjanov.

Hun hadde etter sigende heller ingen anelse om hvem den spesielle vennen hennes egentlig var.

- Da jeg så bildet av doktor Dabic i avisene, trodde jeg at det dreide seg om en misforståelse. Det tok en stund før hjernen min klarte å innse at doktor Dabic var Radovan Karadzic, understreker Mila Damjanov.

HANS LIVS KJÆRLIGHET? Også Mila Damjanov (53) møtte Karadzic takket være Minic.