Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Trodde mamma skulle fryse ihjel på aldershjemmet

Pårørende og ansatte hevder de i årevis har krevd en forbedring av standarden på aldershjemmet. Nå reagere de på at kommunen vil bruke 45 millioner på nytt kulturhus.

ISKALDT: For å unngå den kalde trekken, har det i vinter blitt lagt tepper under dørsprekken på Velfjord Aldershjem. Foto: Karin Bremseth
ISKALDT: For å unngå den kalde trekken, har det i vinter blitt lagt tepper under dørsprekken på Velfjord Aldershjem. Foto: Karin Bremseth Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Pårørende og ansatte ved Velfjord Aldershjem i Brønnøy hevder de i årevis har krevd en forbedring av standarden på hjemmet.

Ifølge vaktmester Roald Pedersen har pasientrommene ikke forandret seg siden 1979.

- Noe av bygget har stått uforandret siden 1959, sier han.

Han reagerer på at kommunen nå skal bruke 45 milioner kroner på et nytt kulturhus, i samarbeid med Olav Thon.

- Iskaldt Karin Bremseths mor flyttet inn på Velfjord aldershjem like før jul i fjor. Bremseth sier til Dagbladet at hun reagerte på standarden fra dag én.

- Pasientene var pakket inn i ullpledd, og under dørene og i vinduene var det lagt tepper eller håndduker for å stoppe trekken. Det var iskaldt der, og jeg var redd mamma ville fryse ihjel, sier hun.

- I jula frøs vannet og det ble borte i tre dager, legger hun til.

- Uforsvarlige forhold Tidligere denne måneden sendte Bremseth et brev til politikerne i Brønnøy kommune der hun krevde at standarden blir forbedret, eller at kommunen bygger et nytt aldershjem i Velfjord. Hun mener at forholdene på hjemmet er uforsvarlige.

- Dørene til pasientrommene er for smale for en evakuering ved en eventuell brann. Brenner det må de ansatte derfor spenne pasientene fast til madrassene med et belte og deretter dra dem ut av rommene, hevder Bremseth.

Vaktmester Roald Pedersen sier at både ansatte og pårørende ved aldershjemmet har forsøkt å varsle kommunen i mange år om forholdene, men mener de aldri har blitt tatt på alvor.

- Vi har klaget bevisst hele tiden. Standarden på hjemmet har blitt tatt opp i eldrerådet i kommunen og direkte med ordføreren, men med få resultater, hevder Pedersen.

- Kommunen sier de ikke har hatt penger til å gjøre noe, sier han.

- Prioriterer feil Hans tanker om at kommunen nå vil bruke rundt 45 millioner kroner på nytt kulturhus, er klare, sier han.

- Jeg mener de eldre, skolen og helsa må prioriteres foran et så kostbart kulturhus.

- Dette er en prestisjesak for kommunen, slik jeg ser det, og jeg synes prioriteringene er helt på tryne, tilføyer Bremseth.
  
- Tar saken alvorlig Varaordfører i Brønnøy, Eilert Horn mener det ikke stemmer at kommunen har fått klager på aldershjemmet i mange år.

- For det første stemmer det ikke at de pårørende har klaget på standarden i lang tid, ikke som jeg vet om i alle fall. Det som har skjedd er at samtlige politikere i kommunen mottok et brev i midten av mars, fra de pårørende, sier Horn til Dagbladet.

Han forteller at kommunen tar saken på alvor og at brevet fra de pårørende ble diskutert på et formannskapsmøte onsdag denne uka.

UFORANDRET: Noen av rommene på aldershjemmet har stått uforandret siden slutten av 50-tallet, hevder Karin Bremseth. Foto: Karin Bremseth
UFORANDRET: Noen av rommene på aldershjemmet har stått uforandret siden slutten av 50-tallet, hevder Karin Bremseth. Foto: Karin Bremseth Vis mer

- Formannsskapet ga klare beskjeder til rådmannen om at all nødvenig vedlikehold skal gjennomføres på aldershjemmet, sier han.

Garanterer nytt aldershjem Men Horn stopper ikke med det:
- Jeg kan garantere at det vil bygges et helt nytt aldershjem i Velfjord innen fire år, sier han.

Dette ble også diskutert på formannskapsmøtet i går, opplyser han.

- Alle de politiske partiene som deltok på møtet, var at enige om at det skal bygges et nytt aldershjem i Velfjorden.

- Satser på eldreomsorg Kommunen har satset tungt på eldreomsorg de siste åra, sier Horn.

- Vi har investert 200 millioner kroner i et nytt sykehjem som stod ferdig i 2006. I tillegg har vi brukt 140 millioner kroner på å ruste opp de fire kommunale skolene, og vi har renovert kirka.

Han mener derfor at det nå også er rom for å bruke penger på kultur:

- Det nye kulturhuset, som ble påtenkt allerede for fem år siden, vil inneholde en storsal som er stor nok at den tilfredstiller rikskonserter, nytt biblilotek og kulturskole, sier Horn.

SENDTE KLAGEBREV: Karin Bremseth sendte i midten av mars et brev til alle politikerne i Brønnøy, der hun ba om at forholdene på Velfjord Aldershjem blir betydelig forbedret. Foto: Privat
SENDTE KLAGEBREV: Karin Bremseth sendte i midten av mars et brev til alle politikerne i Brønnøy, der hun ba om at forholdene på Velfjord Aldershjem blir betydelig forbedret. Foto: Privat Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media