- Trodde min kjære leder kunne lese tankene mine

13 år gamle Yeonmi var helt sikker. Nå advarer hun mot å ta Kim III som en spøk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mens tredje generasjon Kim - Kim Jung-un (32) - skapte både sol og glans hjemme i hovedstaden Pyongyang i helgen under 70-årsjubileet til kommunistpartiet, var det en helt annen versjon av virkeligheten en annen ung nordkoreaner la fram i London i helgen.

22 år gamle Yeonmi Park, som var gjest på Oslo Freedom Forum i fjor, opptrådte for første gang på britisk tv og var en av hovedgjestene på konferansen Women in the World event.

- Ta ikke denne mannen som en spøk. Han er en kriminell, han dreper millioner av mennesker, sa 22-åringen i en følelsesladd appell samtidig som den nye landsfaderen ble tiljublet av festpyntede landsmenn på autopilot på Kim Il Sung-plassen midt i den nordkoreanske hovedstaden.

Det er bare seks år siden Yeonmi Park og hennes mor kom til Sør-Korea og en verden de ikke hadde noen forestillinger om.

Da hadde de vært to år på flukt gjennom Kina og Mongolia - den første tiden sammen med faren, som døde underveis. Den lange ferden mot en bedre tilværelse brakte heller ikke mange lysglimt underveis med sult og menneskehandlere som fornedret sine «kunder» på det verste.

Tankeleser Kim
- Jeg trodde min kjære leder kunne lese tankene mine og at han kunne straffe meg hvis jeg hadde gjort noe galt, fortalte hun om «status» da hun rømte som 13-åring, ifølge International Business Times.

Den «kjære lederen» da var Kim Jong Il, far til dagens høye leder.  Kim Jong Il døde i 2011, 70 år gammel.

Det var heller ikke tatt på sparket for mor og datter å skjønne «systemet» i Sør-Korea. Begge lærte seg hvordan ting fungerte i nabolandet gjennom enkle serveringsjobber fra start.

Så ville Yenmi studere som andre ungdommer, men det var heller ikke noen selvfølge selv om språket er det samme.

Årene på skole i Nord-Korea fram til hun var 13, ble bare godkjent som to års utdanning i sør.

- Amerikanske drittsekker
Hun husker ett av spørsmålene i matematikktimen i barneskolen:

- Hvis du står foran fire amerikanske drittsekker og skyter to av dem - hvor mange er da igjen ?

 NESEGRUS BEUNDRING:  En kvinne og hennes lille datter bukker dypt for statuen av Kim Il Sung (den første) og Kim Jong Il (den andre) under 70-årsferiingen for det nordkoreanske kommunistpartiet søndag. Foto: Damir Sagolj, Reuters/NTB Scanpix.
NESEGRUS BEUNDRING: En kvinne og hennes lille datter bukker dypt for statuen av Kim Il Sung (den første) og Kim Jong Il (den andre) under 70-årsferiingen for det nordkoreanske kommunistpartiet søndag. Foto: Damir Sagolj, Reuters/NTB Scanpix. Vis mer

Nå studerer 22-åringen strafferett ved det juridiske fakultet på universitetet i Seoul, og har allerede rukket å bli en av de mest kjente forkjemperne for menneskerettigheter i Nord-Korea.

Læringsmaskin
Hvordan har hun så kommet dit med to års formell skolekompetanse i bunnen ?

- Jeg har blitt en selvmotivert læringsmaskin på veien mot et bedre liv, var henens tilsynelatende enkle forklaring på konferansen i London i helgen.

 DISIPLINERT HYLLEST:  Den nye landsfaderen Kim Jong-un tar imot nordkoreanernes hyllest søndag på plassen oppkalt etter hans bestefar Kim Il Sung - solens sønn.Med på balkongen Liu Yunshan, rengert som femte mektigste mann i Kinas kommunistparti. Foto: KCNA/EPA/NTB Scanpix.
DISIPLINERT HYLLEST: Den nye landsfaderen Kim Jong-un tar imot nordkoreanernes hyllest søndag på plassen oppkalt etter hans bestefar Kim Il Sung - solens sønn.Med på balkongen Liu Yunshan, rengert som femte mektigste mann i Kinas kommunistparti. Foto: KCNA/EPA/NTB Scanpix. Vis mer

Det er bare et år siden hun opptrådte for første gang ute i den store verden med sin dramatiske flukthistorie på en konferanse i Dublin.

 

 FORTALTE PÅ KONFERANSE I LONDON:  Yeonmi Park blir intervjuet av BBC-korrespondent Lyse Doucet på Women in the World-konferansen. Foto: Tim Ireland, AP/NTB Scanpix.
FORTALTE PÅ KONFERANSE I LONDON: Yeonmi Park blir intervjuet av BBC-korrespondent Lyse Doucet på Women in the World-konferansen. Foto: Tim Ireland, AP/NTB Scanpix. Vis mer
 FYRVERKERI:  Ingen på Kim Il Sung-plassen i Nord-Koreas hovedstad Pyongyang var i tvil om at det allmektige kommunistpartiet ble stiftet for 70 år siden i fredåret for annen verdenskrig, Foto: KCNA/Reuters/NTB Scanpix.
FYRVERKERI: Ingen på Kim Il Sung-plassen i Nord-Koreas hovedstad Pyongyang var i tvil om at det allmektige kommunistpartiet ble stiftet for 70 år siden i fredåret for annen verdenskrig, Foto: KCNA/Reuters/NTB Scanpix. Vis mer