Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trodde Norges mest berømte kjeller var tapt for alltid - fant den i god behold

Nå må museet på Rjukan endre arkitekttegningene sine.

SLIK SER DET UT: Den legendariske tungtvannskjelleren på Vemork ble sprengt under andre verdenskrig. Så ble fabrikken som sto over den destruert i 1977. Slik ser den ut i dag. Foto: Ingelinn Kårvand/NIA
SLIK SER DET UT: Den legendariske tungtvannskjelleren på Vemork ble sprengt under andre verdenskrig. Så ble fabrikken som sto over den destruert i 1977. Slik ser den ut i dag. Foto: Ingelinn Kårvand/NIA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den er udødeliggjort i historiebøkene, i den suksessrike TV-serien «Kampen og tungvannet» og på kinolerretet.

Tungtvannskjelleren i hydrogenfabrikken på Vemork på Rjukan var gjenstand for den spektakulære sprengningsaksjonen under andre verdenskrig i 1943.

KJELLER: Så langt har museet funnet en tønne og rørsystem i kjelleren. Foto: Ingelinn Kårvand/NIA
KJELLER: Så langt har museet funnet en tønne og rørsystem i kjelleren. Foto: Ingelinn Kårvand/NIA Vis mer

Tungtvannssabotørene sprengte bare produksjonsanlegget inne i kjelleren i den vellykkede aksjonen. De allierte trodde først tungtvannet var essensielt for tyskernes atomvåpenutvikling, noe som seinere ikke viste seg å stemme.

Sprengt i lufta

På 60-tallet ble imidlertid tungtvann fremdeles et viktig produkt. I 1971 var imidlertid fabrikken utdatert. Ny teknologi kom og tungtvanns- og gjødselproduksjonen flytta.

En sommerdag i 1977 gikk hele fabrikken på sju etasjer på Vemork i lufta. Da trodde man hele fabrikken gikk tapt i ruinene. I går gjorde imidlertid en utgraving et spektakulært funn.

GJENSKAPER AKSJONEN: Fallskjermjegertroppen blir utfordret på iskaldt vær, ulendt terreng og dårlig sikt, men fullfører «tungtvannsaksjonen». Video: Novemberfilm, Insider Vis mer Vis mer

Kjelleren, der tungtvannet ble produsert, ble funnet i god behold, skriver Rjukan Arbeiderblad.

- Det er rett og slett fantastisk. Vårt mål var å finne gulvet og en vegg, for å kunne lage et museum av restene. Må nå må vi endre planene våre og lage nye tegninger, sier administrerende direktør ved Norsk Industriarbeidermuseum Runar Lia til Dagbladet.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 18.11.2014 BUDSJETT PÅ 75 MILLIONER: 4. januar starter NRKs storsatsing «Kampen om tungtvannet», miniserien om tungtvannsaksjonen i regi av Per Olav Sørensen. Her er første smakebit fra serien med et budsjett på 75 millioner kroner. Video: NRK Vis mer

- Må være kreative

Ideen om å grave fram kjelleren dukket opp for et par år siden. I februar overtok Norsk Industriarbeidermuseum og utgravingen startet for tre uker siden.

I går fant de kjelleren nærmest intakt. 6 1/2 meter under bakken. Kjellerens grunnflate er på om lag 2100 kvadratmeter.

- Vi har ikke sett om hele kjelleren er i like god befatning som det vi har sett foreløpig, men det tyder på det, sier Lia.

Arkeolog Sindre Arnkværn sier til Varden at de har noen utfordringer å løse før de kan ta seg inn i kjelleren.

- Med så mye hulrom, skal vi være veldig forsiktig når vi jobber med 27 tonn tunge gravemaskiner. Vi må være kreative for å sikre kjelleren, sier han.

- Helt nye muligheter

SPRENGT: 21. juni 1977 gikk hele hydrogenfabrikken - på folkemunne kalt Vannstoffen - i lufta. Foto: NTB Arkiv / Scanpix
SPRENGT: 21. juni 1977 gikk hele hydrogenfabrikken - på folkemunne kalt Vannstoffen - i lufta. Foto: NTB Arkiv / Scanpix Vis mer

Direktør Runar Lia sier at det å kunne vise fram stedet der verdens mest kjente sabotasjeaksjon under 2. verdenskrig faktisk skjedde, gir museet helt nye muligheter.

- Det bygget vi har planlagt over kjelleren vil kanskje ikke helt passe nå. Uansett, dette er en gledens dag for museet og Rjukan, sier direktøren til Rjukan Arbeiderblad.

Kjelleren må først sikres, før arkeologene kan gå videre for å se om alt er som det var i 1943.

HISTORISK: Slik så fabrikken som sto over kjelleren ut. Foto: NTB Arkiv / Scanpix
HISTORISK: Slik så fabrikken som sto over kjelleren ut. Foto: NTB Arkiv / Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!