Trodde norsk næringsliv i Kina ble rammet i dag

Trodde den norske paviljongen på verdensutstillingen i Shanghai måtte stenge.

ÅPNET PAVILJONGEN: Kronprins Haakon åpnet det norske bidraget i slutten av mai 2010. Foto: Eugene Hoshiko/AP
ÅPNET PAVILJONGEN: Kronprins Haakon åpnet det norske bidraget i slutten av mai 2010. Foto: Eugene Hoshiko/APVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| BEIJING (Dagbladet): En twittermelding har skapt forvirring og rykteflom om den norske paviljongen på verdensutstillingen i Shanghai. Etter at Nobelkomiteen utropte den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo fredsprisen, oppsto ryktet om at den norskepaviljongen skulle, eller måtte, stenge.

- Så vidt vi forstår er det en twittermelding som er opphavet til ryktet. Flere medier fra Kina, Japan og Brasil har ringt oss om dette, forteller informasjonsansvarlig Philip Lote ved den norske paviljongen.

Han har ikke sett meldingen på nettsamfunnet selv, men forsikrer om at fredspristildelingen ikke påvirket programmet til den norske pavilliongen.

- Vi har så langt ikke merket noen reaksjoner. Her er alt som normalt. Og vi kommer til å kjøre det planlagte programmet i helgen, sier han til Dagbladet.

Heller ikke den norske ambassaeen i Beijing har så langt fått reaksjoner etter tildelingen, men kinesiske myndigheter gjør det klart at tildelingen oppfattes som en fornærmelse.

Kinas utenriksdepartement var tidlig ute og kommenterte at årets fredspris vil kunne skade forholdet mellom Norge og Kina.

Talsmann Ma Zhaoxu sier videre at nobelkomiteen skader Nobels prinsipper med å ære «den kriminelle Liu Xiaobo», melder Ap.

— Dette er en uanstendighet mot fredsprisen, heter det i en uttalelse som er lagt ut på nettsidene www.mfa.gov.cn.