SKULLE SULTES I HJEL: Liket av en 60 år gammel kvinne som døde under pesten i 1576, ble skjendet i den tro at hun var en vampyr. Mursteinen i munnen hennes skulle forhindre at hun spiste de andre pestofrene i massegraven. Foto: Universitetet i Firenze/Reuters/Scanpix.
SKULLE SULTES I HJEL: Liket av en 60 år gammel kvinne som døde under pesten i 1576, ble skjendet i den tro at hun var en vampyr. Mursteinen i munnen hennes skulle forhindre at hun spiste de andre pestofrene i massegraven. Foto: Universitetet i Firenze/Reuters/Scanpix.Vis mer

Trodde pesten skyldtes vampyrer

Død kvinne utsatt for eksorsisme i 1576.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Funnet av et kvinnelig skjelett med en murstein gjennom munnen beviser at mennesker har prøvd å drepe vampyrer. Det hevder antropolog og rettsmedisiner Matteo Borrini ved universitet i Firenze ifølge AP.

I to år har han studert skjelettet av kvinnen, som ble funnet i en massegrav på karantine-øya Lazzaretto nord for Venezia. Kvinnen var begravd sammen med andre lik fra en pestepidemi som herjet bystaten i 1576.

- Vampyrer finnes ikke, men forskning viser at folk i middelalderen trodde på dem. For første gang i historien har vi funnet bevis på eksorsisme mot en vampyr.

Bakterier, ikke vampyrer
Borrini mener at legenden om vampyrer henger sammen med datidens manglende kunnskap om hva som skjer med kroppene våre etter at vi er døde.

Under epidemier ble massegraver ofte åpnet flere ganger for å begrave nye lik. Sjansen for stor for at graverne da fikk se at likene de hadde begravd tidligere, hadde blod ut av munnen, oppsvulmet kropp og hull i likkledet som dekket ansiktet.


Moderne rettsmedisin forklarer dette med at væsken som rant ut av munnen skyldes organene som oppløses, oppsvulmingen skyldes gasser og hullet i likkledet forårsakes av bakterier i munnen.

- Men graverne så en feit, død person, full av blod og med et hull i likkledet, så de sa i stedet: Denne fyren er i live, han drikker blod og han spiser likkledet, sier Borrini til AP.

Skulle sulte «vampyrene» i hjel
Ifølge middelaldertekster «beviste» imidlertid dette fenomenet at likklede-eterne var vampyrer som hadde forbannet befolkningen med pesten for slik å skaffe flere levende døde.

Slik forklarte datidens lærde de stadig tilbakevendende pestepidemiene, om de da ikke skyldte på jødene.

"VAMPYREN": Skjelettet ble funnet i en massegrav med pestofre på karantineøya Lazzaretto. Foto: Universitetet i Firenze/SCANPIX
"VAMPYREN": Skjelettet ble funnet i en massegrav med pestofre på karantineøya Lazzaretto. Foto: Universitetet i Firenze/SCANPIX Vis mer

- Den eneste måten å drepe likklede-eterne på, var å tvinge en stein eller murstein ned i munnen på vampyren så den ville sulte ihjel, forklarer Borrini.

Denne skjebnen tilfalt altså kvinnen fra Lazzaretto-øya.

- Det er mulig at folk har funnet andre lik med mursteiner i munnen, men dette er første gang vi forstår hvilket ritual som ligger bak, sier Borrini til Reuters.

Borrinis teori får støtte av Piero Mannucci ved Den italienske foreningen for antropologi og etnologi.

- Kanskje en prest eller graver puttet mursteinen i munnen hennes, slik som vanligvis var tilfelle, sier Manucci til AP.

MATTEO BORRINI: Mener myten om vampyrer henger sammen med manglende kunnskap om hva som skjer med kroppene etter at vi er døde. Foto: Scanpix
MATTEO BORRINI: Mener myten om vampyrer henger sammen med manglende kunnskap om hva som skjer med kroppene etter at vi er døde. Foto: Scanpix Vis mer