Trodde rakettene fra Gaza kunne nå maks 75 km. Så traff en rakett byen Hadera, 100 km fra Gaza

Trolig smuglet inn på Gazastripa ved hjelp fra Iran.

LENGRE REKKEVIDDE: Her avfyres raketter fra Gazastripen mot Israel. Nå viser det seg at Hamas har skaffet seg raketter mer lengre rekkevidde enn noen gang. Foto: Reuters/Baz Ratner/NTB Scanpix
LENGRE REKKEVIDDE: Her avfyres raketter fra Gazastripen mot Israel. Nå viser det seg at Hamas har skaffet seg raketter mer lengre rekkevidde enn noen gang. Foto: Reuters/Baz Ratner/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det ble sett på som en enorm trussel for israelerne da Hamas for første gang begynte å bruke iranske Fajr-5-raketter med en rekkevidde på 75 kilometer i november 2012. Før Fajr-5 kunne ikke Hamas angripe Tel Aviv eller Jerusalem.

Militæranalytikere har tidligere anslått at denne raketten er den raketten med lengst rekkevidde, og israelske myndigheter har også gått ut med kart på områder som kan berøres innenfor en 75 kilometersradius.

Men nå må kartene tegnes om.

Fryktet rakett I går kunne israelske myndigheter bekrefte at Hadera hadde blitt truffet av en rakett. Byen ligger rundt 100 kilometer unna Gaza.

Hamas har aldri før klart å angripe et sted så langt unna Gazastripa før.

Israelske myndigheter har analysert prosjektilet som ble brukt, som tyder på at det er en M302-rakett, melder Jerusalem Post. Raketten har en rekkevidde på 160 km.

Den syriskproduserte raketten, også kjent som Khaibar-1, kan treffe store deler av Israel, bekrefter de militære styrkene i landet.

Beslagla M302-raketter i mars Israelerne har nok likevel lenge fryktet at Hamas kan få hendene i M302-raketten.

Siste nytt

• Siste nytt får du i Dagbladets nyhetsstudio.

72 raketter har hittil i dag truffet Israel i dag. Til nå er minst 43 personer drept i bombardementene av Gazastripen tirsdag og onsdag, ifølge palestinske helsearbeidere.

Seinest i mars i år gjennomførte den israelske marinen en spesialoperasjon mot skipet Klos-C, som seilte med Panamas flagg. I aksjonen ble det beslaglagt over 40 M302-raketter.

M302-raketten er imidlertid ikke spesielt avansert etter moderne standard, og er som rakettene som ellers har blitt avfyrt fra Gazastripa ekstremt unøyaktig.

Men raketten kan være langt mer dødelig fordi den kan bære et stridshode på 175 kg.

NY VERSJON: Med M302-raketten kan Hamas nå store deler av Israel. Foto: IDF
NY VERSJON: Med M302-raketten kan Hamas nå store deler av Israel. Foto: IDF Vis mer
GAMMEL VERSJON: Her er et kart gitt ut av israelske myndigheter som viser rakett-trusselen slik israelerne trodde den var. Foto: IDF
GAMMEL VERSJON: Her er et kart gitt ut av israelske myndigheter som viser rakett-trusselen slik israelerne trodde den var. Foto: IDF Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer