Trodde redningen bare var en drøm

I nesten fire døgn lå hun redd og alene i skogen. Nå sier Christina Røsvassbukt (15) at hun synes det er rart hun overlevde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM (Dagbladet): Dagbladet møter ei stille, men glad jente på ortopedisk avdeling ved St. Olavs Hospital i Trondheim. Etter to ryggoperasjoner begynner formen å bli bedre. Hun har mamma på besøk og om få dager kan hun reise hjem til Meldal.

-  Det skal bli godt å komme hjem, sier Christina, og det ellers så alvorlige ansiktet bryter ut i et stort smil.

Hun var på besøk hos besteforeldrene i Stjørdal da hun forsvant søndag 11. juli.

-  Det var bare meningen å gå på en liten skogstur, men etter en stund visste jeg ikke lenger hvor jeg var. Da jeg skjønte at jeg hadde gått meg bort, ble jeg redd, forteller hun.

Bratt bakke

Terrenget var svært ulendt og vanskelig, og Christina gled.

-  Jeg gled og falt. Det gjorde vondt i ryggen, og jeg fikk problemer med å reise meg. Jeg tenkte at jeg måtte prøve å komme meg videre, men greide det ikke.

I nesten fire døgn ble 15-åringen liggende med en brukket ryggvirvel bare hundre meter fra veien, to kilometer fra besteforeldrenes gård.

-  Det begynte å bli kaldt og jeg var sulten på slutten. Jeg tenkte på frukt og is og sånt. Jeg hørte helikopteret og skjønte at de lette etter meg, men greide ikke gjøre meg mer synlig, sier Christina alvorlig. Hun synes det er litt ekkelt å snakke om det som skjedde.

-  Jeg var redd de ikke skulle finne meg. Det tok så lang tid ...

Drømmetilstand

Store letemannskaper var i aksjon fra 15-åringen ble meldt savnet mandag 12. juli. Det var folk fra Norsk Folkehjelp, Forsvaret, Sivilforsvaret, Røde Kors og mange frivillige. Torsdag 15. juli klokka 15.38 fikk politiet melding om at et Sea King-helikopter hadde funnet jenta. Da hadde hun en kroppstemperatur på 30,5 grader. Hun var kraftig dehydrert, hoven i bein og armer, og hadde en brukket ryggvirvel.

-  Jeg tror jeg sov eller var i en slags drømmetilstand da jeg ble funnet. Jeg husker at jeg drømte, og så ble det med i drømmen at de reddet meg, for det var andre ting der som ikke var virkelig, forteller Christina.

-  Først da jeg våknet på sykehuset gikk det opp for meg at det ikke var en drøm, men at jeg virkelig var reddet. Jeg ble lettet og glad. Jeg synes det er rart at jeg klarte det, at jeg overlevde.

Takknemlig

Det var redningsmann Finn-Åge Jakobsen i 330-skvadronen som først så den savnede jenta fra Sea King-helikopteret.

-  Jeg er veldig glad og takknemlig for at de så meg, og vil gjerne takke både dem og alle andre som var med på leteaksjonen, sier Christina.

Overlege Helge Rønning sier at de to ryggoperasjonene har gått som planlagt.

-  Det er for tidlig å si om hun vil få noen fysiske men, men jeg tror hun blir omtrent uten men, sier legen.

Han vil beholde Christina på sykehuset minst ut neste uke, og regner med at hun da iallfall kan dra hjem på permisjon.

15-åringen bruker tida på sykehuset til å lese, se tv og spille dataspill, i tillegg til den daglige treningen. Siden lørdag har hun trent på å gå med prekestol, for å få tilbake styrken i beina.

-  Det har vært litt slitsomt disse dagene på sykehuset, men jeg føler at formen begynner å bli bedre. Jeg er mye mer uthvilt nå, sier Christina.

GLAD JENTE: 15 år gamle Christina Røsvassbukt ligger fortsatt på sykehus, men er glad hun overlevde de nesten fire døgnene i skogen. - Neste gang jeg skal på tur, skal jeg iallfall være mer forsiktig, sier hun.