Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sergej Skripal og dattera Julia

Trodde Sergej Skripal og dattera Julia tok overdose

Legene trodde ikke eks-spionen Sergej Skripal og dattera Julia kom til å overleve da de fant ut at de hadde blitt forgiftet.

FORGIFTET: Få timer etter at dette bildet ble tatt, ble Sergej Skripal og dattera Julia funnet på en benk i Sailsbury. Begge er nå skrevet ut av sykehus. Foto: NTB Scanpix
FORGIFTET: Få timer etter at dette bildet ble tatt, ble Sergej Skripal og dattera Julia funnet på en benk i Sailsbury. Begge er nå skrevet ut av sykehus. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

4. mars ble den tidligere dobbeltagenten Sergej Skripal funnet livløs på en benk i den engelske byen Salisbury sammen med sin 33 år gamle datter Julia.

Da helsepersonell ved det lokale sykehuset tok imot Skripal og dattera, visste de ikke hva som feilet dem.

Sykepleiedirektør Lorna Wilkinson sier at de skjønte det var noe alvorlig da også politimannen Nick Bailey kom inn med de samme symptomene.

- Det var store bekymringer for hvor alvorlig dette kunne bli, sier Wilkinson til BBC.

Trodde det var overdose

I april ble det slått fast at Skripal, dattera og politimannen ble forgiftet med en nervegift. Det konkluderte Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW), uten å nevne hvem som sto bak attentatet.

Saken har ført til en diplomatisk krise mellom Russland og Storbritannia, hvor det har vært utvisninger av diplomater fra begge land. Ifølge Storbritannias statsminister Theresa May var det nervegiften Novitsjok som ble brukt. May har anklager Russland for å stå bak, som har avvist alle anklager.

Skripal, dattera og politimannen er alle tre skrevet ut av sykehus. Én måned etter at Sergej ble innlagt, ble det kjent at han ikke lenger var i livsfare. Han ble skrevet ut av sykehus 18. mai. Dattera ble skrevet ut 10. april.

Da Skripal og dattera ankom sykehuset i Salisbury 4. mars, trodde leger og annen helsepersonell at de hadde tatt en overdose av narkotika.

Lite håp for overlevelse

Da helsepersonell fikk høre av politiet om Skripals bakgrunn som eks-spion i Russland og fant ut at han hadde symptomer som stemte overens med forgiftning, gikk de vekk fra teorien om overdose, skriver BBC.

Legene ved sykehuset forteller til den britiske TV-kanalen at da de skjønte at det var snakk om at Sergej og dattera hadde blitt utsatt for en slags nervegift, hadde ikke mye håp igjen for at de skulle overleve.

- Da vi fikk høre at det var et giftangrep, forventet vi ikke at de kom til å overleve. Vi måtte prøve alt. Vi ønsket å gi dem den beste behandlingen, men alle bevis tilsa at de ikke om til å overleve, sier lege Stephen Jukes.

Dobbeltagent

Fram til 1999 jobbet Sergej Skripal for russisk militæretterretning. Siden arbeidet han i russisk UD fram til 2003, før han gikk inn i næringslivet. I 2004 ble han pågrepet i Moskva, og i avhør innrømmet han angivelig å ha blitt rekruttert av britisk etterretning så tidlig som i 1995.

I 2006 ble Skripal dømt til 13 års fengsel i Russland for å ha spionert på vegne av Storbritannia. Fire år seinere ble mannen benådet som en del av en spionutvekslingsavtale mellom USA og Russland, og fikk asyl i Storbritannia

Skripals datter bor i Russland, men var på besøk i Storbritannia da hun ble funnet livløs sammen med sin spiondømte far. 23. mai uttalte hun i et intervju med nyhetsbyrået Reuters at hun håper å vende hjem til Russland på sikt.

Hun fortalte til nyhetsbyrået at hun våknet, etter 20 dager i koma, til nyheten om at både hun og faren hadde blitt forgiftet. Hun fortalte at hun har hatt store smerter og at det har tatt tid å bli bedre etter giftangrepet.

Julia Skripal bor i dag på et hemmelig sted i London, under beskyttelse av britiske myndigheter.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media