Trodde telefonen var tapt. Så kom «Hvaldimir» til unnsetning

Jentene trodde telefonen var tapt, men «Hvaldimir» ordnet opp.

MISTET MOBILEN: Isa Larsson og venninnene tok turen innom brygga i Hammerfest på vei hjem fra byen natt til søndag. Da ei av jentene mistet mobilen i vannet, kom hjelpen fra uventet hold. Video: Isa Larsson Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Rundt klokka tre i natt var Isa Larsson og venninnene på vei hjem etter en tur på byen, da de fant ut at de skulle se om «Hvaldimir» var ved brygga i Hammerfest.

- Det er en liten flytebrygge der. Vi la oss ned på magen og plasket i vannet, sier Isa Larsson (21) til Dagbladet.

«Hvaldimir» dukker opp, men så mister en av jentene telefonen sin i vannet.

- Veldig spesielt

Venninnegjengen tenkte at telefonen var tapt, men så forsvant «Hvaldimir» ned i vannet og ble borte en stund. Så kom hvithvalen opp igjen med telefonen.

FILMET: Isa Larsson filmet da hvithvalen kom opp igjen med telefonen til venninna. Foto: privat
FILMET: Isa Larsson filmet da hvithvalen kom opp igjen med telefonen til venninna. Foto: privat Vis mer

- Vi ble helt sjokka. Den kom opp igjen med telefonen i munnen. Vi fikk stryke på den. Det var akkurat som den ville ha belønning.

- Det var veldig gøy og veldig spesielt, sier Larsson videre.

Om telefonen overlevde turen i vannet, er fortsatt usikkert.

- Den ligger i ris i stekeovnen, så den kan tørke, sier Larsson.

Populær hval

Larsson forteller at hun egentlig ville innom brygga for å se etter den mye omtalte hvalen tidligere på dagen i går, men at det var så mye folk der. «Hvaldimir» tiltrekker seg nemlig en del tilskuere.

- Spesielt i går, da den var helt inne ved brygga. Da var det fullt av folk der, sier hun.

26. april ble den spesielle hvithvalen oppdaget av fiskere utenfor Rolfsøya i Finnmark. Det tok ikke lange tiden før hvalen ble rikskjendis og fikk kallenavnet «Hvaldimir».

Oppdagelsen av hvalen har også fått internasjonal oppmerksomhet.

Hvithvalen var utstyrt med en spesiallaget sele og et feste for kamerautstyr. Siden den ble befridd fra seletøyet, har den flere ganger tatt seg inn til kai i bygda Tufjord på Rolvsøya i Finnmark. Der har «Hvaldimir» sjarmert lokalbefolkningen med å danse i vannet, hente baller og la seg bli klappet på nesa.

Onsdag fulgte hvithvalen etter en seilbåt til Hammerfest, og det var altså her Isa Larsson og venninnene ble vitne til hvor godt trent «Hvaldimir» er.

REDNINGSAKJSON: Inspektørene fra Fiskeridirektoratet brukte torskefilet for å lokke hvalen til seg. Video: Jørgen Ree Wiig / Fiskeridirektoratets sjøtjeneste Vis mer

Mulig russisk «militærhval»

Flere forskere tror at hvalen er en russisk «militærhval». På seletøyet til hvithvalen var det blant annet påskriften «Equipment of St. Petersburg», og forskere var svært overrasker over hvor tam og kontaktsøkende den var med mennesker.

Den russiske marinen som har hatt en tradisjon med å bruke dyr som for eksempel hvaler i sine eksperimenter.

Den russiske militæreksperten Viktor Baranets, oberst i reservestyrkene, har ikke avvist at det kan være snakk om en hval som har rømt fra den russiske marinen, skriver BBC. Han har imidlertid avvist at det er en spionhval.

- Hvis vi brukte denne hvalen til spionasje, tror du virkelig at vi ville påført den et telefonnummer med beskjeden om å ringe oss, spurte han lakonisk.

Fredag bekreftet Politiets sikkerhetstjeneste (PST) at de har mottatt seletøyet, og at de gjør undersøkelser.

- Vi må innrømme at å undersøke utstyr festet til hvaler ikke er dagligdags for PST. Det er usikkert om vi vil finne noe, sa kommunikasjonssjef i PST, Martin Bernsen, til TV 2.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer