Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stockholm-angrepet:

Trodde terror­mistenkt bror var død: - Lever han?

I februar starter rettssaken mot Rakhmat Raimovich Akilov - over ni måneder etter angrepet.

TERRORMISTENKT: 7. april i fjor dundret Rakhmat Raimovich Akilov inn i en folkemengde i Drottninggatan i Stockholm. I februar begynner rettssaken mot ham. Foto: Privat
TERRORMISTENKT: 7. april i fjor dundret Rakhmat Raimovich Akilov inn i en folkemengde i Drottninggatan i Stockholm. I februar begynner rettssaken mot ham. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Samtidig som det norske folk gjorde seg klar for appelsiner, skiturer og påskeferie, satt usbekeren Rakhmat Raimovich Akilov seg bak rattet i en stjålet lastebil og dundret inn i en folkemengde i Drottninggatan i Stockholm sentrum.

Fem mennesker ble drept, og 15 skadd, før Akilov til slutt krasjet i en butikk. Angrepet fant sted 7. april i fjor, og siden har usbekeren sittet fengslet i Sverige, uten at det har blitt tatt ut tiltale.

Men nå ser det derimot ut til å skje noe i saken. Tirsdag skrev Stockholm tingrett i en pressemelding at de har fått utsatt fristen for å ta ut tiltale til 30. januar. I tillegg opplyser de om at rettssaken er planlagt å finne sted i februar.

Da Alikov møtte opp til fengslingsmøte fire dager etter angrepet, tok det under fem minutter før han erkjente terror og samtykket til fengsling.

Møtte broren

I forkant av den kommende rettssaken har Expressen reist til byen Samarkand i Usbekistan for å snakke med Akilovs egen bror, Olim Akilov. Han forteller at han ikke kan fatte at broren har gjennomført terrorhandlingen.

Et stykke inn i intervjuet innser den svenske journalisten at Olim tror broren er død. Både han og brorens tre barn skal ha vært overbevist om det.

- Lever han? Vi tror ikke at han lever. Jeg snakket med barna nylig om ryktene som sier at Rakhmat er død. Sverige har sendt ham tilbake til Usbekistan, hvor han ble henrettet, sier Olim før journalisten prøver å forklare han at broren fortsatt lever.

- Jeg vil treffe ham. Bare i fem minutter. Jeg skal se ham i øynene og spørre: Hva har skjedd med deg? Du var en normal gutt. Hvordan kunne du gjør dette, sier Olim gråtkvalt.

LØPER: Et overvåkingskamera fanget øyeblikket der flere personer løper for livet da lastebilen i Stockholm kommer i full fart ned Drottninggatan i Stockholm. Video: Expressen Vis mer

Raserianfall

Tida i Kronoberg fengsel har ikke vært lett for Akilov. Torsdag meldte Aftonbladet at han skal ha ropt «fuck your mother» til en av fengselsbetjentene, hvorpå vedkommende så seg nødt til å bruke pepperspray mot Akilov.

Det er imidlertid ikke den eneste gangen han skal ha hatt raserianfall. Ifølge Expressen har det forekommet ved flere anledninger. Blant annet i november, da han skal ha blitt nektet kaffe. Han skal også ha gjort nazihilsener mot betjentene og krevd at de skal gi ham snus.

Avslått asylsøknad

Før angrepet hadde Rakhmat Akilov oppholdt seg i Sverige under to ulike identiteter. I åra før uttrykte han i økende grad sin støtte til såkalt hellige krigere i både IS og den sterkt islamistiske og jødefiendtlige grupperingen Hzib ut-Tharir, som er forbudt i land som Russland og Tyrkia.

Akilov hadde også søkt asyl i Sverige og oppgitt en rekke ulike årsaker til at han trengte opphold, men søknaden ble avslått av svenske myndigheter.

Ofrene

11 år gamle Ebba Åkerlund var blant dem som ble drept i terrorangrepet. Også småbarnsmora Maïlys Dereymaeker (31) og Lena Wahlberg (69) har i ettertid blitt identifisert som ofre for terrorhandlingen.

Åkerlunds tidligere rektor, Maija Möller Grimakova, beskrev henne som en glad jente som man la merke til.

- Det var noe spesielt med Ebba. Det var så mye liv i henne, og nå finnes hun plutselig ikke mer. Det er utrolig sørgelig, uttalte rektoren like etter angrepet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!