Trodde Treholt skulle tas langt tidligere

Sendte Arne Treholt til Forsvarets høyskole etter råd fra politiet.

SKUFFET:  Arne Treholt var skuffet etter at kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker sa nei til begjæringen om gjenåpningen av spionsaken fra 1985 i går. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
SKUFFET: Arne Treholt var skuffet etter at kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker sa nei til begjæringen om gjenåpningen av spionsaken fra 1985 i går. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Tidligere utenriksminister Svenn Stray (H) er mannen som sendte Arne Treholt til Forsvarets høyskole. Det skjedde etter råd fra politiet som ifølge Stray regnet med «snarlig pågripelse».

Men den snarlige pågripelsen kom ikke. Etter at Treholt ble elev med høyeste sikkerhetsklarering ved Forsvarets høyskole gikk det enda halvannet år før pågripelsen.

Gjenopptakelses-kommisjonen som mandag avviste en ny behandling av Treholt-saken, er kritisk til vurderingene og avgjørelsen som ble tatt da regjeringen sendte Treholt til Forsvarets høyskole i 1982, selv om den visste at han var under etterforskning og mistenkt for spionasje.

Men Svenn Stray forsvarer avgjørelsen:

- Vi var bare fire i regjeringen som visste at Treholt var under etterforskning; Kåre Willoch som statsminister og jeg som utenriksminister, samt forsvarsministeren og justisministeren. Vi fikk meget strengt pålegg om ikke å si noe til andre, forteller Stray til Aftenposten.

Da et embetsmannsutvalg i UD kom til utenriksministeren med et forslag om å sende Treholt til Forsvarets høyskole, søkte Stray råd hos politiet:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer