SKUFFET:  Arne Treholt var skuffet etter at kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker sa nei til begjæringen om gjenåpningen av spionsaken fra 1985 i går. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
SKUFFET: Arne Treholt var skuffet etter at kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker sa nei til begjæringen om gjenåpningen av spionsaken fra 1985 i går. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIXVis mer

Trodde Treholt skulle tas langt tidligere

Sendte Arne Treholt til Forsvarets høyskole etter råd fra politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere utenriksminister Svenn Stray (H) er mannen som sendte Arne Treholt til Forsvarets høyskole. Det skjedde etter råd fra politiet som ifølge Stray regnet med «snarlig pågripelse».


Men den snarlige pågripelsen kom ikke. Etter at Treholt ble elev med høyeste sikkerhetsklarering ved Forsvarets høyskole gikk det enda halvannet år før pågripelsen.


Gjenopptakelses-kommisjonen som mandag avviste en ny behandling av Treholt-saken, er kritisk til vurderingene og avgjørelsen som ble tatt da regjeringen sendte Treholt til Forsvarets høyskole i 1982, selv om den visste at han var under etterforskning og mistenkt for spionasje.


Men Svenn Stray forsvarer avgjørelsen:


- Vi var bare fire i regjeringen som visste at Treholt var under etterforskning; Kåre Willoch som statsminister og jeg som utenriksminister, samt forsvarsministeren og justisministeren. Vi fikk meget strengt pålegg om ikke å si noe til andre, forteller Stray til Aftenposten.


Da et embetsmannsutvalg i UD kom til utenriksministeren med et forslag om å sende Treholt til Forsvarets høyskole, søkte Stray råd hos politiet:


- Utvalget som hadde foreslått ham, visste jo ikke at Treholt var under etterforskning. Politiet sa de regnet med at Treholt ville bli pågrepet ganske raskt, og at det derfor var best å la søknaden til Forsvarets høyskole gå sin gang, sier Stray til Aftenposten. 


•Arne Treholt svarer Dagbladet.nos leserer klokken 13.(NTB)

VENTET PÅGRIPELSE:  Tidligerer utenriksminister og  stortingsrepresentant Svenn Stray.    
Foto Inge Gjellesvik  / SCANPIX
VENTET PÅGRIPELSE: Tidligerer utenriksminister og stortingsrepresentant Svenn Stray. Foto Inge Gjellesvik / SCANPIX Vis mer