Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trodde Trump-rådgiver var spion - forsvarer overvåkning

President Donald Trump er totalt uenig i demokratenes omstridte notat. Notatet avslører nye detaljer i Russland-etterforskningen.

RASER: Republikanerne offentliggjorte et notat i starten av februar der de mener at FBI og justisdepartementet har opptrådt kritikkverdig og løpt Demokratenes ærend under Russland-etterforskningen. I et notat offentliggjort av demokratene står det motsatte: De går imot påstandene. Foto: NTB scanpix
RASER: Republikanerne offentliggjorte et notat i starten av februar der de mener at FBI og justisdepartementet har opptrådt kritikkverdig og løpt Demokratenes ærend under Russland-etterforskningen. I et notat offentliggjort av demokratene står det motsatte: De går imot påstandene. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter flere ukers dragkamp mellom Demokratene og Republikanerne om hvor mye som skulle sladdes, fikk Demokratene til slutt offentliggjøre et notat om FBIs håndtering av Russland-etterforskningen.

Det ti sider lange notatet går imot påstandene i republikanernes notat, der det ble hevdet at FBI og USAs justisdepartement opptrådte kritikkverdig da det ble satt i gang overvåking av den tidligere Trump-medarbeideren Carter Page.

Russisk spion?

SITT FØRSTE ÅR: Donald Trump er nå ferdig med sitt første år som USAs president, og det har vært mildt sagt innholdsrikt. Video: AP/CNN Redigering: Ørjan Ryland Vis mer

USAs føderale politi FBI fikk sommeren 2016 en kjennelse fra en hemmelig domstol til å overvåke Donald Trumps valgkamprådgiver Carter Page i forkant av presidentvalget.

Som det står i notatet som ble offentliggjort lørdag kveld, mistenkte FBI at Page var «en agent for den russiske regjeringen». FBI mener at de ikke hadde oppfylt samfunnsoppdraget sitt, dersom de ikke hadde overvåket Page, skriver Independent.

Ifølge notatet skal Page ha blitt forsøkt rekruttert som spion av tre russere i 2013, der to av disse skal være spioner tiltalt i USA.

Page har tette bånd til Russland. Før han ble utnevnt som Trump-rådgiver, hadde han vært investor i Russland gjennom store deler av sitt yrkesaktive liv. Ifølge notatet bodde han i Moskva fra 2004 til 2007, og gjorde forretningsavtaler med det statseide energiselskapet Gazprom.

Deler av notat er sladdet, blant annet det som ser ut til å være en beskrivelse av hans yrkeskarriere.

SPION? FBI trodde tidligere Trump-medarbeider Carter Page var en russisk spion. Han ble overvåket under presidentvalget, noe FBI forsvarer i et nytt notat. Foto: NTB scanpix
SPION? FBI trodde tidligere Trump-medarbeider Carter Page var en russisk spion. Han ble overvåket under presidentvalget, noe FBI forsvarer i et nytt notat. Foto: NTB scanpix Vis mer

Ble intervjuet

Ifølge notatet intervjuet FBI Page flere ganger om denne angivelige kontakten med Russland i mars 2016. Ikke mange månedene etter intervjuene, ble han utnevnt som Trump-rådgiver. Det anså FBI som mistenkelig.

I juli 2016 reiste Carter Page til Moskva - en tur som var godkjent av Trump-kampanjen. På turen skal han ha møtt to nære rådgivere av president Vladimir Putin. Den ene rådgiveren skal under møtet ha sagt at han hadde «ødeleggende informasjon på Clinton (Hillary Clinton, tidligere presidentkandidat)» og at det «er en mulighet for» at Trump blir president, uten at det nevnes hva Putin-rådgiveren mente med utsagnet.

I notatet står det at denne informasjonen skal Page ha videreformidlet til en annen Trump-rådgiver, George Papadopoulos. Som Dagbladet skrev for en måned tid siden, skal Papadopoulos ha avslørt Clinton-informasjon til en australsk toppdiplomat på en fuktig bytur i London få uker etter at han fikk vite om det.

Papadopoulos sa seg skyldig i å ha løyet for FBI i slutten av oktober i fjor blant annet på grunn av hans kontakt med en London-basert russisk professor. Han måtte derfor gå av som rådgiver for Trump.

Heller ikke Carter Page jobber for presidenten lenger. Den tidligere Trump-rådgiveren måtte gå av, tilsynelatende delvis som følge av oppmerksomheten han fikk for sine turer til Moskva - som han sa var private reiser.

Den tidligere Trump-medarbeideren kaller informasjonen som kommer fram i notatet for «desinformasjon» og en ny svertekampanje fra Demokratene.

Brukte politisk rapport

Søknader om slik overvåking av person rettes til en hemmelig etterretningsdomstol (FISA - Foreign Intelligence Surveillance Act). Bakgrunnen for søknaden om overvåking av Page ble hevdet å delvis ha vært informasjon hentet fra den omstridte rapporten som den tidligere britiske spionen Christopher Steele laget om Donald Trump.

Etterretningsdomstolen ble angivelig ikke tilstrekkelig informert om Steeles rolle. Rapporten hans ble nemlig utarbeidet midt under den amerikanske valgkampen og finansiert av Demokratene.

I notatet hevdes det derimot at etterretningsdomstolen ble informert om at rapporten kunne være utformet fra et partisk standpunkt.

- Demokratenes notat, som ble offentliggjort i dag, burde sette en stopper for alle bekymringer det amerikanske folk skulle ha om arbeidsmetoden til FBI, justisdepartementet og domstolen, sier FBI-direktør Christopher Wray.

Notatet var skrevet av staben til republikaneren Devin Nunes, som leder etterretningskomiteen i Representantenes hus.

Trump raser

Notatet til republikanerne hevder at FBI og justisdepartementet har opptrådt kritikkverdig og løpt Demokratenes ærend.

Trump hevder notatet renvasker ham for anklagene om at han fikk russisk bistand i valgkampen, noe demokrater og FBI har avvist. FBI har uttalt at de mener vesentlige fakta er utelatt.

President Donald Trump raser på Twitter etter at notatet ble sluppet, og mener fortsatt at det er republikanerne sitt notat som er det riktige.

- Demokratenes svar på myndighetenes misbruk av overvåking er en total politisk og juridisk FIASKO. Det bare bekrefter alle de forferdelige tingene som ble gjort. SÅ ULOVLIG!

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!