- ET MONSTER: I avhør sier Anders Behring Breivik at han vil bli sett på som det verste monsteret i norgeshistorien. Derfor regnet han også med å bli lynsjet eller likvidert. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
- ET MONSTER: I avhør sier Anders Behring Breivik at han vil bli sett på som det verste monsteret i norgeshistorien. Derfor regnet han også med å bli lynsjet eller likvidert. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

Trodde Utøya-foreldre skulle lynsje ham

Breivik fryktet først at han kom til å bli henrettet av en politimann på Utøya, så at han kom til å bli møtt av en lynsjemobb av pårørende om han ble fraktet til land.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet) En rekke ganger under terroraksjonen og under forberedelsene så Breivik for seg hvordan han kom til å bli tatt eller møte motstand.

Selv om han planla at en dop-cocktail av anabole steroider, efedrin, koffein og aspirin skulle dempe redselen, endte han med å tro at han skulle dø mot slutten av angrepet.

- Et nytt mareritt Like etter å ha blitt pågrepet av Beredskaptroppen på Utøya og da han ble ført inn i et hus mens øya ble sikret, skal Breivik ha gått ut fra at politifolkene ville «henrette» ham i fangenskap.

- På vei opp til andre etasje sa jeg at «hvis du skal henrette meg kan du like godt gjøre det i første etasje», fortalte han seinere i avhør.

Breivik ble overrasket over den profesjonelle behandlingen han i stedet opplevde. Etter å ha blitt betrygget av en av avhørerne om at en henrettelse ikke kom til å skje, oppfattet han det som at ett mareritt var over og at et nytt mareritt var i ferd med å begynne.

Fryktet pårørende Massedrapsmannen trodde at de pårørende til ungdommene han hadde massakrert sto klare på landsiden for å lynsje ham, og han regnet sjansene for å overleve som veldig små om han ble fraktet dit i båt av politiet.

- Hvis jeg likevel overlever så starter det virkelige marerittet da. Det er på en måte å bære en nasjons vrede på ett individ, forklarer Breivik at han tenkte, ifølge Dagbladets kilder.

Han hadde fått for seg at han kom til å ha 15 prosent av Norges befolkning i ryggen etter angrepene, mens resten kom til å hate ham. Han fryktet å bli drept på vei til politihuset, og ifølge det såkalte manifestet forventet han et attentat om han skulle bli framstilt for retten.

- Jeg kommer til å bli demonisert som det verste monsteret i norgeshistorien, sier han i avhør.

Kunne truffet helikopter Før pågripelsen var han sikker på at helikopteret som i virkeligheten var i lufta på oppdrag fra NRK, var et politihelikopter som han visste hadde kameraer som kunne fange opp kroppsvarmen hans mellom trærne.

Breivik ble overrasket over hvor nært helikopteret var.

- Jeg kunne ha truffet det med ti skudd hvis jeg ville, skal han ha forklart i avhør, der han hevdet at han lot være for å kunne fortsette drapene helt fram til beredskapstroppen dukket opp.

Vurderte selvmordsaksjon Også i sekundene før han plasserte bombebilen ved høyblokka, skal Breivik ha tenkt gjennom hvordan han skulle slå tilbake motstand, om nødvendig i en ren selvmordsaksjon. I Regjeringskvartalet forventet han å bli angrepet av fire vakter med skytevåpen.

Han så etter det han kaller «agenter», og forberedte seg i så fall på å sette fyr på lunta så nært ved ladningen at den ville gå av på bare ti sekunder. Samtidig skulle han beskytte bilen til den eksploderte.