- Trodde verdens ende hadde kommet

Øyenvitner forteller om paniske tilstander da Russland-meteoren lyste opp himmelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Minst tre personer er lagt inn på sykehus med alvorlige skader, etter at en meteor traff atmosfæren over Ural-fjellene i Russland.

Et stort antall ruter i storbyen Tsjeljabinsk ble knust da objektet brøt lydmuren. Rundt 500 personer har pådratt seg mindre skader, i all hovedsak på grunn av glasskår.

Taket på en sinkfabrikk har kollapset, men det er uklart om dette skyldes biter som har nådd ned til bakken. Ifølge New York Times har politiet så langt funnet tre store fragmenter, altså meteoritter.

En rekke videoer fra stedet viser hvordan ildkulen gradvis blir større og ender omtrent like lyssterk som sola. Dette etterfølges av et gigantisk drønn og lyden av glass som knuses.

- Noen eldre damer begynte å gråte og trodde verdens undergang hadde kommet, sier ett øyenvitne, Valja Kazakov, til nyhetsbyrået Associated Press.

Et annet vitne i millionbyen, som ligger øst for Uralfjellene, sier det oppsto panikk i gatene.

- Folk ante ikke hva som skjedde. Alle gikk rundt for å undersøke om folk var OK, sier Sergej Hametov til nyhetsbyrået AP.

Den opprinnelige meteoren hadde sannsynligvis en størrelse på flere meter før den traff atmosfæren, gikk i oppløsning og eksploderte, sier Donald Yeomans ved NASAs program for såkalte jordnære objekter.

- Det er for tidlig å gi estimater på hvor mye energi som ble frigitt, eller nøyaktig hvor stor den var, sier han.

Begivenheten er historisk. For det første er det ekstremt sjeldent at så store meteorer observeres og filmes, og enda mer uvanlig at noen blir skadd. Sjansen for å bli rammet av en meteoritt er mikroskopisk. 

- Det er farligere å gå over Majorstukrysset, sier meteorittekspert og geolog Hans Amundsen ved Earth and Planetary Exploration Services til Dagbladet.

Meteoren, som trolig består av stein, har ingenting å gjøre med asteroiden DA14 som passerer rekordnær jorda senere i kveld. At disse to begivenhetene skjer på én og samme dag er en tilfeldighet, ifølge eksperter.

HALE: Ildkulen etterlot seg en lang hale av damp og partikler. Foto :AP/Chelyabinsk.ru/NTB Scanpix
HALE: Ildkulen etterlot seg en lang hale av damp og partikler. Foto :AP/Chelyabinsk.ru/NTB Scanpix Vis mer