Trodde VG-oppslag var aprilsnarr

NTB trodde VGs sak om knuste hjerter var en aprilspøk. Men saken var ingen spøk.

HJERTEFEIL: NTB trodde at VGs sak om knuste hjerter, som finnes øverst til høyre på forsiden av dagens VG, var en aprilspøk. Meldingen om aprilspøken gikk til nyhetsmedier over hele landet, før VG fikk gjort det klart for NTB at saken ikke var ment som en spøk.
HJERTEFEIL: NTB trodde at VGs sak om knuste hjerter, som finnes øverst til høyre på forsiden av dagens VG, var en aprilspøk. Meldingen om aprilspøken gikk til nyhetsmedier over hele landet, før VG fikk gjort det klart for NTB at saken ikke var ment som en spøk.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Saken om at kjærlighetssorg kan påvirke hjertet i så stor grad at det svulmer opp, er viet to sider i dagens VG, og ligger som henvisningssak på avisens forside.

I dag er det 1. april, og nyhetstjenesten NTB, som leverer nyheter til aviser over hele landet, regnet saken som en aprilspøk.

I en nyhetsmelding klokken 09.52, skriver nyhetsbyrået:

«VGs narreoppslag handler om noe som er enda mer kjent for folk flest, nemlig knuste hjerter. Ifølge hjertespesialist og professor Maja-Lisa Løchen påvirkes hjertet i så stor grad av hjertesorg at det rent faktisk svulmer opp. I en grafikk vises et friskt hjerte og et knust hjerte, sistnevnte oppsvulmet i en krukkelignende form.

- I dag kan legene med letthet påvise tilstanden ved hjelp av røntgenbilder eller ultralyd, skriver avisen, som viser til at det var japanske forskere som først påviste fenomenet i 1990. Disse skal ha valgt å kalle opp det knuste, men altså svulmende hjertet etter krukkene som japanske fiskere bruker når de fanger blekksprut. »

Men saken er ingen aprilspøk.

- Ikke lett å forstå - Jeg trodde ikke noen skulle tenke tanken at denne saken var en aprilspøk. Saken var klar allerede tidligere i uka, det var tilfeldig at den kom på i dag, sier nyhetsleder i VG, Rune Thomas Ege til Dagbladet.

VG har, i likhet med Dagbladet, ikke aprilspøker på nettavisen eller i papiravisen 1. april.

- Vi står fast på at saker i VG skal være sanne. men det er en fantastisk sak, så jeg forstår at folk kan stusse litt, sier Ege.

VG har snakket med NTB og gjort dem oppmerksomme på flausen.

- Denne saken var dessverre ingen spøk, men det var jo ikke lett å forstå, sier fungerende vaktsjef Wenche Schjønberg til Dagbladet.

- Den hadde alle ingrediensene med svulmende hjerter, krukkelignende former og japanske fiskere, sier Schjønberg.

NTB sendte ut en ny versjon av saken klokken 10.31, der de korrigerte den forrige meldingen og gjorde det klart at VGs sak ikke var en aprilspøk.

Her er noen av dagens virkelige aprilspøker: Follo-avisen ØB beskriver at alle søppeldunkene i distriktet blir rosa, akkurat samme farge som fotballaget Follo var kledd i de da de kom til cupfinalen i 2010.
- Røde søppeldunker hadde selvsagt vært enda bedre, men vi er godt fornøyd med å få byttet ut i frisk rosa farge, sier Ås-ordføreren Johan Alnes (Ap) som godmodig er med på spøken.

Blåsetest på polet Aftenposten skriver at helsemyndighetene går til ny offensiv for å få folk til å kutte vin, øl og sprit. Blant annet foreslås obligatorisk blåsetest for alle som kjøper alkohol i kassa på Vinmonopolet, skriver avisen. Bilder av skrumplever på spritflaskene skal også være blant tiltakene som foreslås, ifølge aprilsnarren.

Avisen Gudbrandsdølen Dagningen går til det drastiske skrittet å skrive at OL-museet vil gi bort OL-samlingen, og at interesserte kan møte på museet klokken 15 søndag der det er førstemann til mølla. Det skal være hensynet til økonomi og plass som gjør at museet gir bort hele samlingen av gjenstander fra Lillehammer-OL i 1994.

- Vi har vurdert å pakke bort hele samlingen selv, men velger heller å gi den bort til interesserte privatsamlere, sier den nye museumssjefen Bjarte Ytre-Arne til GD, som samtidig framholder at akkurat denne samlingen av minner fra Lillehammer-OL er den mest besøkte på hele museet.

Vandelsattest Sandefjords Blad slår til med en gladnyhet til alle over 25 år: Har du plettfri vandel, kan politiet gi deg et sertifikat som gir deg lov til å drikke en time lenger i helgene, skriver avisen.

I aprilspøken sier fungerende politistasjonssjef Lars Reiersen at et vandelssertifikat vil gi mindre vold og begrunner dette med at folk med plettfri vandel rent statistisk er sjeldnere innblandet i voldssaker. I samme avis gir Reiersen følgende forklaring på hvorfor han ble med på spøken:

- Det har vært så mye oppstuss rundt forslaget vårt om å stenge skjenkingen klokken 01, at vi gjerne ble med på denne spøken. Vi håper folk tar det med godt humør, for det finnes ingen hjemler i politiloven som gjør det mulige å utstede slike sertifikater, medgir han.