Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Trodde vi ble bombet

- Jeg trodde vi ble bombet, sier Janet som grep sønnene og løp da flyet eksploderte i nabolaget hennes. Noen løp mot flammene med hageslanger. Andre sto og klemte hverandre midt i gata. Se video fra ulykkestedet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det fullpakkede passasjerflyet traff bakken et kvartal unna hjemmet til Janet Barasso.

- Folk hylte og løp. Jeg trodde vi ble bombet for jeg så ikke noe fly, sier kvinnen til nyhetsbyrået AP.

Hun tok ingen sjanser og la på sprang med sønnene på 10 og 16 år. På vei vekk - lengst mulig unna flammene og kaoset - så hun folk som løp i motsatt retning. De ønsket å hjelpe.

- Mange løp mot ulykkestedet for å se om det var noe de kunne bidra med, sier Janet Barasso.

Skadde på bakken

Et annet øyenvitne, Dolores Ravanno, så anleggsarbeidere som la på sprang mot stedet hvor tjukk, svart røyk veltet opp fra flyvraket og de brennende husene. Daniella von Graas våknet av det voldsomme smellet.

- Folk sto midt i gata og ga hverandre klemmer, forteller hun.

Raskt ble det rolige nabolaget forvandlet til et fullkomment kaos etter styrten klokka 09.17 lokal tid. Flere hus ble smadret av flyet og et titall andre sto i kraftig brann. Minst 15 personer som oppholdt seg på bakken er fraktet til sykehus med røykskader og andre skader. Antall skadde på bakken kan bli høyere utover kvelden, og ingen forventer å finne overlevende blant de 255 personene om bord i passasjerflyet.

Løp med vannslange

- Hele huset ristet. Jeg kikket ut vinduet og det første jeg så var en diger ildkule rett utenfor, forteller Gus Cholakis (38) som bor hundre meter unna ulykkestedet.

- Den svarte røyken blåste innover nabolaget og la seg overalt, sier Eileen Dolan som var og gikk tur med hunden.

- Jeg fikk panikk og dro rett hjem for å hente barna, forklarer hun.

Mens mange la rett på flukt, valgte flere å bli værende for å hjelpe. John Maroney (47) bråvåknet også av levenet.

- Motoren slo ned i en Texaco-stasjon like ved huset mitt. Deler av flyet falt ned noen kvartaler unna. Vi var der ute alle sammen med brannsloknings-apparater og vannslanger, men det hjalp ikke mye, sier Maroney.

Mistet 13 venner

- Ånei, ikke nå igjen, tenkte Milena Owens som bor to kvartaler unna.

Hun sto i vinduet og hang opp dekorasjoner da hun så et fly passere - faretruende lavt.

- Så hørte jeg eksplosjonen. Deretter kom flammene og røyken, forteller Owens.

Flyet styrtet i et middelklasse-nabolag i Queens som består av en stor andel irer, italienere og jøder. I underkant av 100 beboerne derfra ble revet vekk i terrorangrepene 11. september. Mange jobbet som brannmenn eller som ansatte i et av firmaene med kontorer i World Trade Center.

- Dette nabolaget har vært gjennom nok. Jeg mistet 13 venner i terrorangrepene, og jeg håper jeg ikke har mistet flere i dag, sier Gus Cholakis.

Sorg og sjokk på flyplassen

- Så ildkule på himmelen

Kvinnen hørte et enormt smell og så opp mot himmelen. - Det var helt forferdelig. Det smalt inn i huset like bak meg, forteller hun.

Les flere øyenvitne-skildringer

- Jeg så passasjerer som falt ned. Jeg så det alt sammen, å Gud, skriker Isak Nadar og tar seg til hodet.

Han sto midt i kaoset i boligområdet som ligger langs kyststripen på Long Island. Blant brennende hus og flydeler løp redningsfolkene og skrekkslagne innbyggere. Et stykke unna på flyplassen ventet Cindy Kinnard da hun så røyk stige opp fra horisonten.

- Folk fant fram mobiltelefonene for å fortelle sine kjære at alt sto bra til. Noen løp rett bort til tre internett-terminaler som sto her for å sende e-post, forteller Kinnard.

På flyplassen i Santo Domingo ventet pårørende til passasjerene om bord i flyet som var på vei til Den dominikanske republikk. Flere falt lamslåtte på knærne da ulykkesmeldinga kom.

- Ikke barnet! Ikke barnet! skrek Germania Brit som ventet på søsteren, svogeren og deres to år gamle sønn.

Myndighetene opprettet raskt et krisesenter på flyplassen hvor flere pårørende hadde svimt av. På tv-skjermene så de den tjukke røykene stige opp over tretoppene i New York.

- Jeg sto opp tidlig for å møte dem. Hvorfor skjedde dette? spør Melida Reinoso.

- Han er død. Jeg nekter å tro at det kan ha skjedd, sier Rafael Almonte som ventet på broren sin.

ULYKKESTEDET: Brannmennene i arbeid på Rockaway Beach i Queens. Nabolaget mistet mange av sine innbyggere under terrorangrepene 11. september, og ble i dag rammet av en ny tragedie.
SORGEN: To kvinner omfavner hverandre utenfor Ramada Plaza Hotel i New York. De pårørende blir informert om ulykka inne på hotellet.
SKADET: En mann blir fraktet bort på båre fra ulykkestedet i Queens.
NABOLAGET: Det brennende flyvraket satte flere av husene i fyr.
MISTET MOTOR: En ansatt på bensinstasjonen spruter vann på motoren som ramlet av flyet og slo ned foran Texaco-stasjonen.
Hele Norges coronakart