Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Trodde vi gikk mot en brå slutt

Stein Kristiansen (47) tenkte på familien her hjemme da flyet falt tusenvis av meter og motorene mistet kraften over Indonesia. - Vi pløyde gjennom skogen, men heldigvis klarte pilotene å styre mot elva slik at vi unngikk å eksplodere, sier Kristiansen til Dagbladet.no.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå sitter han i byen Yogjakarta og gleder seg over livet han fikk i gave for to døgn siden. Boeing 737-flyet han satt i, kom inn i en monsunstorm og falt kraftig.

- Vi ramlet to-tre ganger. Den siste gangen smalt det, og da skjønte jeg at noe alvorlig var i ferd med å skje, forteller 47-åringen til Dagbladet.no.

De fikk ingen informasjon over høytalerne om hva som hadde gått galt, men etter hvert begynte flyvertinnene å instruere passasjerene i hvordan man skulle åpne nødutgangene. Da bredte panikken seg blant de 54 passasjerene.

- Det var ikke lenger noen kraft i flymotorene og vi mistet høyde raskt. Jeg visste at vi var langt unna landingsstedet, og jeg trodde det gikk mot en brå slutt, sier Kristiansen.

Flyvertinne dratt ut

Fortsatt hørte de flymotorene, og i kabinen lyste ennå lampene. Passasjerene begynte å forberede seg på styrten. Kristiansen stakk hodet så langt ned mot beina som han klarte for å dekke seg.

- Det ble en veldig privat stund. Tankene gikk til familien der hjemme som måtte leve videre uten meg. Sånne ting tenkte jeg på mens vi nærmet oss bakken.

Så sluttet begge motorene å virke. Idet flyet smalt ned i den tettvokste skogen, ble en av nødutgangene slått åpen. En av flyvertinnene ble dratt ut, og hun ble seinere funnet omkommet en kilometer unna flykroppen. Flyet fortsatte ferden.

Reddet babyen

- Vi pløyde gjennom skog og humpet gjennom kratt før ferden mirakuløst endte i elva. Jeg ble sittende å vente på eksplosjonen, men det var helt stille. Mannen nærmest nødutgangen fikk revet den åpen, og vi løp ut på vingen, hoppet i elva og svømte til land. Først da vi var kommet i sikkerhet forsto vi at flyet likevel ikke kom til å begynne å brenne, forteller Kristiansen.

Imens kjempet andre passasjerer for livet.

- Babyen min var på vei under vann. Det var så vidt jeg klarte å få tak i hodet hennes. Det var blod overalt, og alt jeg klarte å tenke på var å redde barnet, forteller Reni Sukrowati (23) til nyhetsbyrået AP fra sykesengen.

Pratet med pilotene

På elvebredden fikk Kristiansen raskt funnet fram mobiltelefonen og slått nummeret til familien hjemme i Norge. Kona og de tre barna på 9, 14 og 15 år var sjokkerte over hva som hadde skjedd, men lykkelig for at faren og ektemannen hadde kommet fra det med livet i behold.

- Du kan si at vi gleder oss ekstra over livet nå. Da hendelsen hadde sunket inn, fikk jeg en fantastisk følelse. Det var en utrolig prestasjon av pilotene å lande flyet på denne måten.

Da han pratet med pilotene etterpå, tok de ikke noe av æren for bragden.

- De fortalte at dette var det ikke de som sto bak. Dette skjedde med Guds vilje og styring, humrer Kristiansen som likevel tror at pilotene hadde en finger med i spillet da de svingte flyet mot elva da de var på vei mot bakken.

26 nordmenn på studietur

Like ved Bengwan Solo-elva lå landsbyen Serenan hvor det bor 2000 innbyggere. Disse strømmet til for å hjelpe de skadde ut av flykroppen og i trygghet på elvebredden. Omtrent halvparten av de 60 passasjerene og besetningen om bord ble brakt til sykehus hvor det ble fastslått at sju hadde alvorlige skader. Kristiansen slapp fra flystyrten med skrubbsår på den ene ankelen. Han tror det var løs bagasje som forårsaket mange av skadene til de andre.

Mer om flyulykka

  • Kraftig regn vanskeliggjør etterforskninga.

- Hadde flyet stanset fem meter unna, ville alle omkommet, sier en journalist til
The Jakarta Post

47-årigen fra Kristiansand var en av seks utlendinger om bord, men det kunne vært atskillig flere. Flyet tok av fra ferieøya Lombok hvor Kristiansen hadde vært en uke med en annen norsk lærer og 24 norske studenter som er på en måneds studietur i Indonesia. De andre nordmennene hadde billetter til dagen etter og slapp derfor unna flystyrten. De er alle en del av Utviklingsstudiet til Høgskolen i Agder.

Kristiansen understreker overfor eventuelle bekymrede foreldre hjemme i Norge, at flyselskapet Garuda ikke er å klandre for ulykka.

- Dette er et annerkjent flyselskap og de håndterte ulykka svært profesjonelt.

REDDET AV MAMMA: Reni Sukrowati klarte å holde hodet til sin sju måneder gamle datter opp fra vannet som fosset inn i flyet. Landsbybeboerne tok hånd om dem begge da de kom seg ut i elva.
MISTET MOTORENE: Når de har analysert ferdskriveren, vet de mer om årsakene til styrten. Alt tyder på at motorene ble slått ut etter flere kraftige fall forårsaket av turbulens.
MIRAKULØS FERD: Til alt hell klarte pilotene å styre flyet inn mot elva som ligger 25 kilometer øst for flyplassen i Yogjakarta.
HER ENDTE FERDEN: Redningsarbeidere er på vei mot flyet for å redde ut passasjerene som ikke klarte å ta seg ut selv.
Hele Norges coronakart