Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Trodde vi hadde tapt, så kom livet i gave»

I noen dramatiske sekunder kjempet redningsdykkerne Tom Amundsen og Raymond Wikre for livet til tre barn innestengt i en bil på 11 meters dyp.

HELTENE: Redningsdykkerne Raymond Wikre (t.v.) og Tom Amundsen berget livet til tre barn mellom 17 og tre år. Barna satt innesperret i en bil på havbunnen. Derfor havner Årets navn-statuetten på brannstasjonen i Stavanger.
Foto: Tommy Ellingsen
HELTENE: Redningsdykkerne Raymond Wikre (t.v.) og Tom Amundsen berget livet til tre barn mellom 17 og tre år. Barna satt innesperret i en bil på havbunnen. Derfor havner Årets navn-statuetten på brannstasjonen i Stavanger. Foto: Tommy Ellingsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet): Ungene ble tatt opp med hjertestans, ingen tegn til liv.

Tom  Amundsen  og Raymond Wikre satt nedslått og fortvilt i redningsbilen, nok en gang hadde de tapt. Kommet minuttet for seint.

— Der og da var vi enige om at vi hadde en drittjobb, vi hentet alltid opp døde, forteller Tom.

Hel redningskjede Men  akkurat  denne  dagen  skjedde det utrolige, det som gir jobben mening og som framkaller tårer i barske  redningsmenns  øyekrok. De tre burmesiske ungene på 17, seks og tre år ble hentet tilbake til
livet!

Tom  Amundsen  og  Raymond Wikre utførte redningsdåden som gjør at Dagbladet kårer dem til Årets navn 2010! Ikke noe er mer verdifullt enn å redde liv, ikke noe er mer meningsløst enn at tre barn dør.

Tom  Amundsen  kan  bare takke for æren og sier det er ufattelig å bli kåret til Årets navn. Og så er han  lynrask  med  å  legge  til  at  her  var  det en hel redningskjede som fungerte prikkfritt. For marginene var ørsmå, en liten feil, og utfallet kunne ha blitt tragisk.

— Fortsatt tenker jeg omtrent daglig på denne aksjonen. Jeg har holdt på med dette i 22 år, drillet og drillet. Denne gangen lyktes alt, forteller Amundsen.

Handlet lynraskt Etter  ulykken  har  han  møtt  den burmesiske familien flere ganger. Første gangen var ved en vakker religiøs seremoni, der hele redningsmannskapet deltok.

— Vi  satt der med klump i halsen, alle sammen. Da så jeg treåringen geipe og rette tunge til en annen gutt. Jeg måtte flire, og tenkte inni meg at jøss, den karen er helt frisk, smiler redningsmannen.

21. august  kastet Tom Amundsen seg utfor kaikanten ved Skogstrøstranden på Tasta utenfor Stavanger. Alarmen hadde gått, bil i sjøen, uvisst hvor mange som var i bilen.

En  lokal  kjentmann,  sykepleier  Helge  Stokka,  hadde  hoppet  i  havet og kavet rundt for å finne overlevende.  Sikten  var  dårlig, bilen lå på 11 meters dyp 20 meter fra kaikanten. Stokka pekte mot der bilen måtte ligge, og de profesjonelle redningsdykkerne visste at det ville stå om sekunder.

De lokaliserte bilen raskt, knuste vinduet med slegge og så to barn sitte fastspent i bilbeltene. Tom fikk  løsnet  treåringen,  Van  Uk  Lian, og skjøt fart mot overflaten med en livløs kropp i hendene.

Raymond  grep  fatt  i  en  gutt  som  lå på havbunnen, 17-årige Biak Yung Hlawnceu, og begir seg mot livreddende luft. Etterpå samarbeider Tom og Raymond om å få løs seksåringen Bawi Hnem Tial.

Ingen mén Ungene har vært uten oksygen i 20 minutter. De har ingen puls. Derfor tror redningsdykkerne at de nok en gang har kommet disse fatale sekundene for seint. De feller tårer i redningsbilen.

På  land  overtar  et  profesjonelt  team av livreddere. De jobber intenst på åstedet, før de bringer barna  med  ambulanse  til  sykehuset.  Underveis  begynner hjertet til treåringen å slå, fantastisk!

Utrolig nok skjer det samme med de to andre.

Likevel er det kritisk. Faren for hjerneskade er overhengende.

Ungene  legges  i respirator og kjøles ned til en kroppstemperatur på 33 grader. Sakte skal de vekkes opp, sakte skal temperaturen økes.

— De våger ikke! Alt  går  etter  planen, i dag leker ungene i snøen og dramaet i høst er bare en lykkelig fortelling.

Bilføreren,  en  burmesisk  mann  på 26 år, og far til to av ungene i bilen, har forklart at bilen på uforklarlig   vis   skjøt   fart   og  tippet  over  kaikanten.  Burmeserne  tilhører  den  forfulgte chin-minoriteten og kom til Norge som flyktninger.

Redningsaksjonen har vakt anerkjennelse langt ut over regionens grenser.

— Noen  kommuner  sysler  med planer om å kutte ut dykkertjenesten, den er dyr. Jeg tror ikke de våger det nå, sier Tom Amundsen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!