- Trodde vi styrte mot null

Generalinspektør Lars J. Sølvberg i Hæren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg har hatt et bilde av virkeligheten som ikke var sant. Jeg trodde vi styrte mot null,

Hjertesukket kom fra generalinspektøren for Hæren, Lars J. Sølvberg, etter at granskningsutvalget for økonomistyringen i Hæren offentliggjorde sin rapport tirsdag ettermiddag.

Rapporten er svært kritisk til økonomistyringen i Hæren, men legger ikke ansvaret for overforbruket på over 424,6 millioner kroner i 2004 på noen bestemt. Rapporten peker imidlertid på at det «egentlige» merforbruket var på 112,8 millioner kroner, resten skyldes feilposteringer og underbudsjetteringer.

Utvalget konstaterer at grunnlaget for å styre økonomien var så dårlig at ledelsen i Hæren hadde en svært vanskelig oppgave med å ha oversikten over hva som skjedde.

Utvalget mener at budsjettsprekken burde vært oppdaget allerede i fjor sommer dersom man hadde vært i en «normalsituasjon». Da burde man sett at Hæren styrte mot et underskudd, slik at man i kunne ha satt inn tiltak, blant annet ved å skyve deler av anskaffelsene over til 2005, heter det i rapporten.

- Kunne ikke gå bra

- Med min sivile erfaring kan jeg si at jeg aldri har sett så mye foregå i en organisasjon på en gang, sa utvalgsmedlem, siviløkonom Eli Sætersmoen, da rapporten ble presentert.

Ett av ankepunktene mot forsvarsminister Kristin Krohn Devold (H) og forsvarssjef Sigurd Frisvold er at omstillingen har gått for fort, og at dette har rammet økonomistyringen på en alvorlig måte. Det er f.eks. bare en mann i Hærstaben som har ansvar for økonomien.

- De direkte årsakene til budsjettoverskridelsene var mangefullt støttesystem for regnskap og styring, organisasjonsmessige forhold og utilstrekkelig søkelys på regnskap og styring, slo hun fast.

- Mitt ansvar

Rapporten var bestilt av generalinspektøren, generalmajor Sølvberg. Han reagerte raskt da han oppdaget avviket mellom budsjettet og forbruket.

- Jeg har fått forklaringen på overraskelsene. Rapporten er et godt bidrag for å finne løsninger og sette i verk tiltak.

- Jeg tar ansvaret for situasjonen. Alle de delene av styringssystemet som lå innenfor min myndighet er mitt ansvar. Utvalget peker på klare svakheter der, men det var også svakheter i styringssystemet utenfor mitt ansvarsområde, sa han etter at rapporten var presentert.

(NTB)