Russisk soldat:

- Trodde vi var best i verden

Flere soldater på russisk side skal nekte å returnere til den ukrainske frontlinja. Deres erfaringer fra krigen har satt dype spor, ifølge kilder BBC har snakket med.

SÅRET: Bilder viser president Vladimir Putin besøke soldater som har blitt skadd i krigen mot Ukraina. Foto: Reuters / NTB
SÅRET: Bilder viser president Vladimir Putin besøke soldater som har blitt skadd i krigen mot Ukraina. Foto: Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Flere russiske soldater skal ha satt ned foten og nekter å returnere til Ukraina for å kjempe Putins sak.

Bakgrunnen skal være deres erfaringer fra frontlinjene da krigen brøt ut for rett over hundre dager siden, ifølge russiske menneskerettighetsadvokater og aktivister.

- Jeg vil ikke dra tilbake for å drepe og bli drept, skal en soldat ha uttalt til BBC.

Kanalen har gitt ham navnet «Sergey».

I fem uker, ved begynnelsen av invasjonen, skal han ha kjempet i Ukraina, før han ble sendt tilbake til Russland. Han har, sammen med hundrevis av andre russiske soldater, søkt juridisk råd for å unngå å bli sendt tilbake.

NORSKE VÅPEN: Verifiserte videoer skal vise norske artillerivogner på bakken i Ukraina. Video: Faktisk.no Vis mer

Manglet utstyr

Sergey skal blant annet fortalt at han trodde den russiske hæren var mye bedre forberedt til krig.

- Jeg trodde at vi var dét russiske militæret, de mest superdupre i verden, skal den unge mannen ha uttalt til BBC.

- I stedet ble det forventet at vi skulle operere uten helt grunnleggende utstyr, som for eksempel utstyr for nattsyn.

3. juni var det nøyaktig hundre dager siden Russlands invasjon av Ukraina. Ukraina har lidd store tap, men soldatene fortsetter å kjempe mens president Volodymyr Zelenskyj kommer med oppmuntrende ord.

- Seieren blir vår, skal han ha sagt i en video publisert fredag 3. juni.

Oberstløytnant ved Forsvarets høgskole, Palle Ydstebø, uttalte tidligere til Dagbladet at Putin neppe regnet med at krigen skulle vare så lenge.

- Da Vladimir Putin innledet krigen 24. februar i år trodde han det skulle bli en kortvarig krig hvor ukrainerne raskt skulle overgi seg. Russerne forventet en stille maktovertakelse, som da de annekterte Krim åtte år tidligere. Slik ble det definitivt ikke, sa Ydstebø.

Putin startet et angrep mot Ukraina fra alle fronter, og hovedstaden Kyiv var målet.

- Planen kollapset første kvelden. Etter ei uke var det opplagt at angrepet på Kyiv var totalt mislykket, uttalte Ydstebø.

- Ikke en spøk

I januar 2022 ble Sergey utstasjonert ved grenseområdet til Ukraina, i noe de angivelig ble fortalt var en militærøvelse.

Skjebnedagen 24. februar, da Russland invaderte Ukraina, ble Sergey og enheten hans bedt om å krysse grensa. Nesten umiddelbart ble de angrepet.

Omtrent samtlige av kommandørene hans skal ha vært under 25 år. Sergey overhørte flere soldater som ikke visste hvordan de skulle skyte.

Den unge soldaten ble vitne til at flere av kameratene ble drept framfor han.

I begynnelsen av april skal Sergey ha blitt sendt tilbake på russisk side av grensa for å dra på en militærleir. Samtidig trakk russiske styrker seg ut av de nordlige delene i Ukraina og rettet fokuset mot øst.

Seinere samme måned skal Sergey ha fått ordre om å returnere til Ukraina. Da skal han ha sagt at han ikke var klar til å dra.

- De sa bare at det var mitt valg. De prøvde ikke engang å overbevise oss, fordi vi åpenbart ikke var de første, forteller Sergey.

Menneskerettighetsadvokater BBC har snakket med, forteller om mange unge menn som trenger juridisk råd for å unngå å bli returnert til Ukraina.

- Skjuler tap

Ifølge president Zelenskyj dør det rundt 100 ukrainske soldater hver dag.

Antallet drepte russiske soldater er ikke lett å verifisere, men en av Zelenskyjs rådgivere, Mykhailo Podoljak, hevder i alt 80 000 russiske soldater, ukrainske separatister og leiesoldater har blitt drept eller såret så langt i krigen, ifølge NTB.

Fra russisk side tok det seks uker fra invasjonen startet til Kreml innrømmet «betydelige tap» på russisk side.

Den ukrainske sikkerhetstjenesten hevder å ha avlyttet samtaler som beviser at Russland setter navn til drepte soldater på en liste over savnede, for å skjule tapene sine.

Opplysningene er riktignok ikke verifisert fra uavhengig hold.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer