OVERLEVDE! Pilotvennene Troels Hansen (50) og Oliver Edwards-Neil (25) opplevde en dramatisk kamp for livet på et isflak i 20 minusgrader. Cessna-flyet måtte nødlande i ishavet. Foto: PRIVAT
OVERLEVDE! Pilotvennene Troels Hansen (50) og Oliver Edwards-Neil (25) opplevde en dramatisk kamp for livet på et isflak i 20 minusgrader. Cessna-flyet måtte nødlande i ishavet. Foto: PRIVAT Vis mer

Troels (50) og Oliver (25) måtte nødlande på isflak

Reddet etter 15 timer i 20 minusgrader.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert


(Dagbladet.no): Pilotene Troels Hansen (50) og Oliver Edwards-Neil (25) fra Göteborg reiste til Ohio i USA hvor Hansen skulle kjøpe seg et fly. De to vennene hadde planer om å fly hjem til Sverige i etapper, skriver Expressen.

- Vi lever, er Troels Hansens første melding hjem til Sverige, etter å ha kjempet seg gjennom en lang natt på et isflak i 20 minusgrader.


Skulle fly til Sverige

Planen var at de skulle ha landet i Sverige i morgen, etter mellomlandinger i Canada og på Grønland. Søndag mellomlandet de i canadiske Quebec. Derfra fløy de videre til byen Wabush hvor de fylte drivstoff.
Etter tankingen fikk Cessna-flyet tekniske problemer.

- De mistet kraften i begge motorene og sendte ut nødsignal før de ble tvunget til å nødlande, sier talskvinne for den canadiske marinen, Jeri Grychowski, ifølge Expressen.

Troels Hansen klarte å styre småflyet inn på et flak av drivis flere kilometer fra land, i Hudsonsundet.

Flyet sank

Han og vennen Oliver Edwards-Neil tok seg deretter ut av et ødelagt vindu, rett før flyet sank i det iskalde havet.

- Været var forholdsvis bra, men det var 20 minusgrader, sier Grychowski.

Iført overlevelsesdrakter startet de to pilotvennene kampen for sine liv. I hele 15 timer kjempet de for å overleve. Gjennom natta gjorde de sitt ytterste for ikke å miste for mye kroppsvarme eller sovne. Å falle i søvn ville ha vært den sikre død.
Redningen ble fartøyet Atlantic Enterprise. Skipet hadde registrert flyets siste kjente koordinater og satte kursen mot ulykkesplassen.

- Vi så hvordan de vinket ute på isen. De gråt og var veldig glade for å se skipet, sier kaptein Bo Mortensen på Atlantic Enterprise til CBC.

- De var i bra form, men hadde lettere frostskader. Det kjennes godt at vi fant dem, sier Mortensen.

- Vi masserte hverandre hele natta for å holde oss våkne og varme, sa Troels Hansen i går til sin kone, ifølge Aftonbladet.

Til sykehus

De to pilotvennene ble i går kveld fløyet med helikopter til sykehus i byen Iqaluit. Begge er dehydrerte etter natta på isen og blir behandlet for dette og frostskadene.
Jeri Grychowski konstaterer at de har hatt englevakt.

- Å bli utsatt for en slik ulykke og klare seg... De har hatt veldig, veldig flaks.

- Trodde han var død

Martina Wallén Hansen trodde ektemannen Troels var død da hun hørte om flyulykken.

- De føles som om de har ligget i graven og kommet tilbake fra de døde, sier hun til Expressen, etter det verste døgnet i sitt liv hjemme i Göteborg.

Familien fryktet det verste da de fikk høre om styrten. Ut på ettermiddagen kom den fantastiske gladmeldingen om at de to pilotene hadde overlevd på isflaket. En stund senere fikk hun og barna høre stemmen til Troels Hansen på telefon.

- Han ringte på en dårlig linje fra reketråleren som hadde plukket dem opp fra isflaket. Han ville fortelle at de hadde overlevd, noe verken jeg eller barna torde tro på før vi hørte stemmen hans. De føles helt fantastisk, sier Martina Wallén Hansen.Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer