Bjørn Roger Wilhelmsen etterlyser bevis for optimismen som råder i USA. Foto: Are Haram.
Bjørn Roger Wilhelmsen etterlyser bevis for optimismen som råder i USA. Foto: Are Haram.Vis mer

Donald Trump:

Troen på Trumponomics synker

Den amerikanske realrenten har falt kraftig til det laveste nivået siden rett etter USA-valget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): - Markedet trenger mer bevis for at det skal være grunnlag for optimismen, sier Bjørn-Roger Wilhelmsen, sjeføkonom og partner i hedgefondet Nordkinn Asset Management, til Finansavisen.

Renten på lange statsobligasjoner i USA skjøt i været etter Donald Trumps valgseier. Utsikter til lettere reguleringer, skatteletter og mer ekspansiv finanspolitikk økte vekstoptimismen og troen på inflasjon.

RENTENE SKJØT I VÆRET: På det høyeste, i midten av desember, var tiårsrenten over 2,60 prosent, skriver Finansavisen. I går ettermiddag hadde den falt til 2,32 prosent. Foto: NTB Scanpix
RENTENE SKJØT I VÆRET: På det høyeste, i midten av desember, var tiårsrenten over 2,60 prosent, skriver Finansavisen. I går ettermiddag hadde den falt til 2,32 prosent. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Tre dager etter valget 8. november hadde den nominelle tiårsrenten steget til over 2,20 prosent. På det høyeste, i midten av desember, var tiårsrenten over 2,60 prosent, skriver Finansavisen. I går ettermiddag hadde den falt til 2,32 prosent.

Lavere realrente

Det er i seg selv ikke så voldsom reaksjon, men det er realrenten som faller. Renten på den inflasjonsbeskyttede, tiårige statsobligasjonen (TIPS) i USA var 0,10 prosent rett før valget og var på over 0,70 prosent i midten av desember. Men i går var den 0,33 prosent, det laveste siden 10. november.

At markedet fikk større tro på vekst og inflasjon, mener han likevel var fornuftig.

- Det er klare tegn til oppgang i innkjøpssjefsindekser globalt – i USA, Kina, Europa, til og med i Storbritannia. Det skjer i de fleste land. Internasjonale råvaremarkeder har steget. Dette er en trend som begynte lenge før Trump ble valgt, og det måtte komme til uttrykk på et tidspunkt, sier Wilhelmsen til Finansavisen.

Trump overrasker stadig

- Markedet har lagt vekt på det positive med Trump, og sett litt bort fra det negative. Har det endret seg?

- Det siste døgnet føles det litt sånn. Mange sier etter Trumps pressekonferanse at det ikke er noen grunn til å tro at Trump er rette mann til å «make America great again» og er utålmodige til hva han vil gjøre, avslutter Wilhelmsen.

Andre økonominyheter:
Hadde ti millioner kroner – tjente 300 millioner på tre år
«Ukjent» nordmann god for 20 milliarder kroner