RIGGET FOR BEDRE TIDER: Tor Olav Trøim er optimistisk til utsiktene i rigg. Her sammen med forloveden Celina Midelfart. Foto: Terje Pedersen/NTB scanpix.
RIGGET FOR BEDRE TIDER: Tor Olav Trøim er optimistisk til utsiktene i rigg. Her sammen med forloveden Celina Midelfart. Foto: Terje Pedersen/NTB scanpix.Vis mer

Trøim er superoptimist - varsler utbyttefest

John Fredriksens eks-kompanjong ser veldig lyst på livet.

(Finansavisen/Hegnar.no): Godstemningen rår på Paretos olje- og offshorekonferanse, som går av stabelen på hotellet Scandic Holmenkollen Park denne uken.

Blant onsdagens bidragsytere var Tor Olav Trøim.

Den tidligere John Fredriksen-kompanjongen har siden slutten av 2016 bygget opp Borr Drilling, som nå har en av verdens største flåter av avanserte, moderne oppjekkbare rigger for boring på grunt vann – såkalte jack ups.

Stålbull Trøim

Konferansen fikk oppleve en sjeldent optimistisk Trøim.

- Jeg har ikke vært her på Pareto-konferansen siden 2005. Da var jeg veldig bull, og nå er jeg veldig bull igjen, så jeg håper ikke det går 13 år til neste gang jeg kommer tilbake, sier han til Finansavisen.

- I dag har vi annonsert 4-5 nye kontrakter, så nå ser vi at kontraktene og ratene kommer, fortsetter Trøim.

Borr Drilling har betalt i gjennomsnitt 121 millioner dollar for sine moderne rigger, som ifølge Trøim er under halvparten av hva de ble bestilt for. Kostnaden ved å bygge en tilsvarende rigg i dag, anslår han overfor avisen til 190 millioner dollar.

Varsler utbytte

Og med kontrakter på vei inn, varsler styreleder Trøim gode tider for aksjonærene.

- Vi har en ambisjon om raskt å returnere en betydelig andel kontanter til aksjonærene. Hvis vi ikke betaler ut utbytter i 2020, har vi feilet, sa Trøim ifølge Reuters på konferansen.

- Når vi får alle riggene på kontrakt, er det ingen grunn til å sitte på kontanter. (…) Vi skal ikke kjøpe mange rigger, og vi skal ikke styrke balansen, fortsatte han.

Celina kjøpte

Blant aksjonærene er naturligvis Trøim selv. Han eier rundt åtte prosent av selskapet gjennom Drew Holdings og Magni Partners.

I tillegg eier forloveden Celina Midelfart 0,9 prosent gjennom Midelfart Capital. Hun kjøpte seg ytterligere opp i går.

Største aksjonær er Schlumberger. Verdens største oljeserviceselskap har 14,2 prosent av aksjene.

Kan vente

Trøim understreker overfor Finansavisen at selskapet har både tålmodighet og balanse til å vente på at markedet tar seg opp.

- I forrige oppgangsperiode lå ratene på 140.000 dollar dagen. På de nivåene kan vi betale tilbake børsverdien av selskapet vårt i løpet av to år, så vi trenger ikke å komme dit for fortsatt å ha en ganske god butikk, sier han.

Finansdirektør Rune Magnus Lundetræ anslo på Pareto-konferansen i går dagens ratenivå til rundt 90.000 dollar dagen.

Borr Drilling er i dag priset til rundt 20 milliarder kroner på Oslo Børs.

Pessimisten

Én som heller kaldt vann i blodet på riggeierne er imidlertid analytiker Tom Kellock i IHS Markit.

- Det er for mange rigger i markedet, sier han til Finansavisen.

Han ser ikke for seg noen stor oppgang i ratene de neste to årene.

- Vi har fortsatt et enormt tilbudsoverskudd. Det kommer stadig rigger fra verft i Kina inn i markedet, og flere vil komme. Dette vil holde et lokk på dagratene, sier Kellock.

Analytikeren peker overfor avisen også på at de fleste av prosjektene er korte, og at rapportene for 2. kvartal tegnet et bilde av fallende ordrereserver.

Andre økonominyheter:
Olav Thon håver inn milliarder
Røkke frakter arbeidere til Afrika i nyinnkjøpt privatfly