Trøim tapte 182 millioner på én dag

Tor Olav Trøims Borr Drilling straffes på børsen etter bortfall av intensjonsavtaler for to av selskapets nye jack-up-rigger.

Tøff børsdag: Tor Olav Trøims Borr Drilling hadde en tøff børsdag tirsdag. Foto: NTB Scanpix
Tøff børsdag: Tor Olav Trøims Borr Drilling hadde en tøff børsdag tirsdag. Foto: NTB ScanpixVis mer

Finansavisen: Ved 13-tiden torsdag var aksjen ned 17,1 prosent til 20,40 kroner. Det er mer enn en halvering av kursen fra mai/juni i fjor, da aksjene på topp ble omsatt for 43,20 kroner.

Torsdag kom Tor Olav Trøims Borr Drilling med en ny flåteoppdatering der det fremgikk at intensjonsavtalene for de to oppjekkbare boreriggene «Saga» og «Skald» er blitt kansellert av operatøren.

I forrige flåteoppdatering 1. april meldte Borr at selskapet hadde inngått intensjonsavtaler for flerårige kontrakter med en ikke navngitt operatør fra første kvartal 2020.

Ser mangel på rigger

Av Borrs årsrapport, som ble offentliggjort sent tirsdag, fremgår det at tilstramningen i boremarkedet har ført til at det nå er mangel på tilgjengelige rigger blant boreentreprenørene i jack-up-markedet.

Ifølge Borrs styre skaper denne situasjonen nye muligheter ettersom noen aktører har henvendt seg til selskapet med forespørsler om leie av rigger i kombinasjon med inngåelse av kjøpsopsjoner.

Tilbudene har vært på «attraktive nivåer», opplyses det. Av rapporten fremgår det at Borrt vurderer slike muligheter for dermed å kunne selge aktiva til en betydelig premie målt mot dagens aksjekurs.

Borr har innledet et samarbeid med oljeserviceselskapet Schlumberger om å levere integrerte boretjenester der selskapene tilbyr en komplett pakke til oljeselskapene. Både i Mexico og Kuwait gis det anbud basert på slike løsninger.

Det vises til at selskapet på kort tid har skaffet 18 rigger borekontrakter. Borrs styre og ledelse venter at selskapet vil ha en positiv kontantstrøm fra driften ved utgangen av andre kvartal, når alle disse riggene er satt i arbeid.

Selskapet regner med at det vil ha mesteparten av riggkapasiteten som nå markedsføres dekket med kontrakter innen utgangen av 2019.

Det er ytterligere oppside i syv oppjekkbare rigger som skal ferdigstilles og leveres fra Keppel FELS-verftet i Singapore neste år.

Schlumberger er største aksjonær i Borr Drilling med 14,2 prosent av aksjene. Folketrygdfondet eier 8 prosent, mens Trøim-selskapene Drew Holdings og Magni Partners står oppført med tilsammen 8,2 prosent.

Nedturen på børsen torsdag betyr et verdifall på 182 millioner kroner for de to Trøim-selskapene.

Kjøper boreskip

Et annet riggselskap, John Fredriksens Northern Drilling, har utøvd opsjonen for boreskipet «Cobalt Explorer» på det sør-koreanske verftet Daweoo for 350 millioner dollar, tilsvarende 3.042 millioner kroner. Det skal leveres innen slutten av første kvartal 2021.

Samtidig opplyser Northern Drilling at oljeselskapet Wintershall har utøvd den fjerde opsjonen på den halvt nedsenkbare riggen «West Mira». Det fremskynder oppstarten til midten av tredje kvartal i år.

Ifølge selskapet fortsetter markedet for høyt utrustede boreskip å styrke seg, med flere datapunkter som tilsier dagrater opp mot 300.000 dollar for oppstart i 2020 og utover.

Et privat Fredriksen-selskap bidrar med et lån på 100 millioner dollar til Northern Drilling.

Rederens største riggselskap, Seadrill, arbeider i henhold til en strategisk samarbeidsavtale med Gulf Drilling International om levering av ytterligere fem jack-up-rigger for bruk under Gulf Drillings kontrakt med Qatar Petroleum. Det opplyser Seadrill i en melding onsdag kveld.

Midt på dagen torsdag var Northern Drilling og Seadrill ned henholdsvis 3,39 og 7,5 prosent på Oslo Børs.

Borr-kursen hentet seg litt inn utover dagen torsdag og var ved 14.30-tiden ned 12,68 prosent.