«Trojan Shield»

«Trojan Shield»-bevisene:
- Problematisk

Vestfold tingrett fastslår at bevisene innhentet av FBI er problematiske, og at de ikke kan brukes for å fengsle to av de siktede.

VESTFOLD TINGRETT: Vestfold tingrett ser bort fra bevisene i saken. Avbildet er tinghuset i Horten. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
VESTFOLD TINGRETT: Vestfold tingrett ser bort fra bevisene i saken. Avbildet er tinghuset i Horten. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert

I en omfattende politiaksjon, som har fått navnet «Trojan Shield», har FBI gått målrettet til verks for å avdekke kriminelle nettverk.

Med en app, den krypterte chattefunksjonen AMoM, har FBI overvåket mafianettverk og kriminelle MC-gjenger. Det er avslørt alt fra narkotikahandel til drapsplaner.

Over 800 personer er pågrepet over 16 land. Ni personer er siktet for grov narkotikakriminalitet i Norge som følge av aksjonen.

Blant dem er to litauere bosatt i Vestfold.

Onsdag ble de to begjært varetektsfengslet i to uker med brev- og besøksforbud. Men bevisene holdt ikke i Vestfold tingrett, som besluttet å løslate dem. Løslatelsen er anket av påtalemyndigheten, med oppsettende virkning.

Det betyr at de to blir sittende fengslet fram til lagmannsretten har tatt en vurdering.

Hemmelig kommunikasjon

I kjennelsen fra tingretten, som delvis er unntatt offentlighet, kommer det fram at det er to rapporter fra Kripos som er sentrale bevis. Grunnlaget for rapportene, selve kommunikasjonen, er ikke tilgjengeliggjort.

Kripos ønsker ikke å frigi bakgrunnen for rapportene, etter avtale med FBI, framkommer det i kjennelsen.

Tingretten fastslår at norsk politi i Norge ikke ville hatt lovlig adgang til å foreta en slik overvåkning uten konkrete mistanker.

- Framgangsmåten som er benyttet i saken, dels med utvikling av en kommunikasjonsplattform og deretter masseovervåkning av brukernes kommunikasjon, er problematisk, står det i kjennelsen.

ORGANISERT KRIMINALITET: En hemmelig app har ført til hundrevis av pågripelser. En rekke land er involvert. Video: AFP. Vis mer

Selv om retten legger til grunn at bevisene er framskaffet på en lovlig måte i USA, mener tingretten at de ikke kan legges fram som bevis i Norge.

- Materialet er imidlertid ikke på nåværende tidspunkt tilgjengeliggjort for verken retten eller siktede. Kripos skal være i besittelse av materialet, men skal ikke utlevere dette etter avtale med FBI, heter det.

De to rapportene er klausulerte og de to siktede mennene har ikke selv fått innsyn i bevisene mot dem. Derfor mener retten at det på nåværende tidspunkt ikke er adgang til å benytte dem som bevis i fengslingssaken.

- Retten viser først og fremst til at siktede ikke er gitt tilgang til noen av de opplysninger som er innhentet ved kommunikasjonskontrollen i den aktuelle sak.

INNBRUDD: Det har blitt meldt om flere innbrudd i diverse gravemaskiner i Drøbak den siste tiden. Her er et av dem fanget på kamera. Video: Team bygg og anlegg. Reporter: Klaus Holm Fjellro. Musikk: EpidemicSound. Vis mer

Uenig i vurderingen

Politiinspektør Odd Skei Kostveit understreker overfor Dagbladet at fengslingen er anket og at den har oppsettende virkning, slik at de to fortsatt er fengslet.

- Så er det jo slik at vi er uenige i tingrettens vurdering. Vi mener informasjonen vi har fått fra krypteringsappen via FBI skal være med og danne grunnlaget for fengslingen. Tingretten ser bort fra materialet, men vi mener at det er feil og at det skal vurderes som mistankegrunnlaget.

Han er ikke så opptatt av om materialet er «problematisk» eller om norsk politi ikke kunne gjort det samme.

- Det har ikke jeg fintenkt på og er heller ikke relevant. Vi forutsetter at det er lovlig innhentet, og det er fri bevisførsel. Den frie bevisførselen gjelder når det er lovlig innhentet i USA. Vi mener at tingretten tar feil når de ikke legger vekt på denne informasjonen.

Han bekrefter at selve kommunikasjonen ikke er offentliggjort for de siktede eller for retten.

- Det er mottatt av norske myndigheter, og derfor har Kripos skrevet rapportene. Men det er satt begrensninger fra USA på hvordan vi kan bruke informasjonen inntil videre. Midlertidig er bruken av informasjonen begrenset til mistankerapportene. Det er ikke uvanlig at det settes vilkår for utlevering av informasjon mellom land. Dette vil bli gjort tilgjengelig etter hvert.

Fengslet

Sør-Rogaland tingretten kom imidlertid til en annen beslutning, og ga påtalemyndigheten medhold i å varetektsfengsle en mann i to uker, skriver Stavanger Aftenblad.

Mannen er siktet for grov narkotikakriminalitet og nekter straffskyld.

- Om man i Sør-Rogaland tingrett har lagt til grunn materialet, er det en riktig vurdering, sier Kostveit.

Advokat Knut-Erik Storlykken Søvik, som forsvarer en av de siktede, er fornøyd med tingrettens vurdering.

- Vi er glad for at tingretten er enig med oss i at det er betenkelig å gå fram på den måten politiet har gjort. Min klient er fornøyd med at tingretten har gått inn for løslatelse, så avventer han lagmannsrettens beslutning, sier han.

Det samme gjelder Tollef Skobba, som forsvarer den andre mannen.

- Dette er deler av det som ble anført. Etterforskning som dette reiser en rekke spørsmål av helt prinsipiell karakter. Da er det veldig bra at de norske domstolene tør å ta tak i problemstillingene uavhengig av hvilket land man befinner seg i. Jeg mener de har fattet en riktig og en god avgjørelse, sier Skobba.

Den ene kjennelsen er helt unntatt offentlighet. Den andre ble først helt unntatt offentlighet, men retten har gått tilbake på dette, slik at pressen likevel får referere deler av innholdet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer