- Trojanere har overtatt for spioner

Må redusere vår sårbarhet, sier PST

CYBERTRUSSEL: Etterretningstrusselen mot Norge er jevnt høy. Det vi kan gjøre noe med, er å minske sårbarheten, sa PST-sjef Benedicte Bjørndal på en pressekonferanse i forbindelse med 10-årsjubileet til Nasjonal sikkerhetsmyndighet ( NSM) i dag. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
CYBERTRUSSEL: Etterretningstrusselen mot Norge er jevnt høy. Det vi kan gjøre noe med, er å minske sårbarheten, sa PST-sjef Benedicte Bjørndal på en pressekonferanse i forbindelse med 10-årsjubileet til Nasjonal sikkerhetsmyndighet ( NSM) i dag. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mens fremmede og fiendtlige stater tidligere lærte opp agenter til å drive spionasje mot Norge, er det nå mer effektivt å bruke trojanere. Informasjon av betydning for nasjonens økonomi og sikkerhet lagres digitalt.

Høy trussel - Etterretningstrusselen mot Norge er vedvarende høy, mot industri, forskningsmiljøer, olje- og  gassinstallasjoner, infrastrukturer og offentlige myndigheter. Derfor må vi redusere sårbarheten. Vi må fortelle om faren, og vi må ha kunnskap til å se framover. Om 10 år er det kanskje ikke trojanere som er den største faren, sier PST-sjef Benedicte Bjørndal.

Digital etterrenting er en økende trussel mot Norge. Beskytttelsesevnen øker ikke i samme grad, sa generalmajor Roar Sundseth i norske cyberforsvaret på pressekonferansen i forbindelse med 10-årsjubileet for Nasjonal Sikkerhetsmyndighet, NSM, i formiddag.

Styrke kunnskap Nå skal cybersikkerheten bli bedre i Norge. I forbindelse med 10-årsjubileet til Nasjonal Sikkerhetsmyndighet, NSM, lanserte sikkerhetsmyndigheter og forskningsmiljøer i går oppbygging av en nasjonalt forskningssenter på Gjøvik.

Forsvarets etterretningstjeneste, PST, Politidirektoratet, Økokrim, Statnett og andre statlige og private bedrifter og akademiske institusjoner går sammen i et speiselag for å styrke kunnskapsbyggingen og kompetansen om digital sikkerhet og styrke Norges evne til å møte utfordringene i den digitale verden i framtida.

Id-tyverier Sentret vil allerede neste år ha 80 personer, og ambisjonen er å bli Europas største forskningssenter innen informasjonsikkerhet. Primus motor, viserektor ved Høgskolen i Gjøvik, Morten Irgens, minner om den digitale trusselen i dagliglivet, mot banker, bedrifter og institusjoner.
- I fjor var det omlag 20 000 lommetyverier. Samtidig var det registrert 60 000 id-tyverier! Alt som er digitalt er sårbart, sier Irgens.

Prism-saken Overvåkingsskandalen i USA var ikke noe tema på seminaret. På spørsmål om skandalen berører Norge på noen måte, svarer PST-sjef Bjørndal:
- Ikke som jeg vet. Jeg kan bare svare for PSTs virksomhet. Vi jobber i tråd med politiloven og straffeprosessloven, og rapporterer til Stortingets EOS-utvalg 10 ganger i året. Det som brukes av metoder i Norge, vet EOS-utvalget om, sier Bjørndal.

Sunseth sier han ikke kjenner mer til saken enn det som kommer frem i media.
- Det er ikke vårt område, vårt område er inntrengere. Det er perifert i forhold til hva vi driver med, sier Sundseth.