Trojansk hest kan ha forårsaket ulykken

Spanair-flyet skulle aldri ha lettet, men datamaskinen fungerte ikke. Dermed døde 154 mennesker.

STYRTET: Flyet fra Madrid til Kanariøyene styrtet like etter avgang. Etterforskerne mener en trojansk hest i flyselskapets datamaskin kan ha ført til at flyet fikk ta av til tross for tre tekniske feil på kort tid. Foto: AP
STYRTET: Flyet fra Madrid til Kanariøyene styrtet like etter avgang. Etterforskerne mener en trojansk hest i flyselskapets datamaskin kan ha ført til at flyet fikk ta av til tross for tre tekniske feil på kort tid. Foto: APVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Spanair-ulykken i Madrid 20. august 2008 kostet 154 mennesker livet.

Spekulasjonene rundt årsaken til styrten og den påfølgende brannen like etter avgang har versert siden, og i desember kommer en uavhengig rapport om ulykken.

Flight JK 5022, en McDonnell Douglas MD-82, hadde tekniske problemer før ulykken og avbrøt et forsøk på å ta av før den fatale ulykken skjedde. Dagen før ulykken var det ytterligere to tekniske problemer på flyet, de tre feilene tilsammen skulle ha hindret et nytt forsøk.

- Trojaner Men Spanairs datamaskinen, som skulle overvåke disse feilene og avbryte et nytt forsøk etter tre feil, fungerte ikke.

Dermed ble ikke ulykken avverget.

I dag skriver den spanske avisa El Pais at datamaskinen i Spanair var infisert av en såkalt trojansk hest, et dataprogram som utgir seg for å være nyttig, men som skader maskinen. Dette kan være årsaken til at overvåkingen av flyet ikke fungerte.

SAS tapte 590 mill. I stedet lettet flyet med både flaps og slats trukket tilbake - uten at pilotene eller datasystemet ombord fikk det med seg. Dermed krasjet flyet og 154 av de 172 passasjerene døde.

SAS eide det spanske flyselskapet da ulykken skjedde, men solgte det for én euro seks måneder etter ulykka. SAS solgte med et tap på 590 millioner kroner, men unngår erstatningsansvar fra de pårørende.

Piloten varslet om et problem med luftinntaket før tragedien, mekanikeren som sjekket flyet og klarerte det for avgang samt flyplassens sjef for ettersyn av fly er under etterforskning og risikerer å bli tiltalt for uaktsomt drap.

154: 154 mennesker døde i ulykka. Foto: AP
154: 154 mennesker døde i ulykka. Foto: AP Vis mer