«Trojanske ender»

Nå kan det dødelige fugleviruset spre seg via ender.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): De siste tre årene har viruset som forårsaker fugleinfluensa mutert. Det er blitt mindre farlig for ender, men er fremdeles like dødelig for mennesker og kyllinger, i følge en amerikansk undersøkelse. Dette innebærer at ender nå kan bli smittebærere, skriver AP.

- Disse resultatene antyder at ender har blitt det asiatiske influensaviruset H5N1s trojanske hest. Endene som ikke blir syke og dør av viruset, vil spre det videre og kan således forårsake en pandemi, sier forskningsleder Robert G. Webster ved St. Jude Children\'s Research Hospital i Memphis.

Flere hundre millioner fugler har de siste to årene dødd eller blitt drept i Asia som følge av fugleviruset H5N1. Femtién mennesker har dødd av viruset i Vietnam, Thailand og Kambodsja. Menneskene har sannsynligvis blitt smittet gjennom kontakt med fugler. Forskere frykter en pandemi dersom viruset skulle begynne å smitte fra menneske til menneske, og Verdens helseorganisasjon anslår at det er femti prosent sjanse for en slik mutasjon.

• Les også: Advarer mot globalt utbrudd
• Les også: Verden frykter fugleinfluensaen

Framtidige smittebærere? Her er ender i Frognerparken i Oslo.