Kongsberg-drapene:

- Trolig alle drept etter første kontakt

Fire kvinner og én mann er drept.

HENDELSESFORLØPET: Politimester Ole Bredrup Sæverud opplyser at flere skal ha blitt drept etter at de mistet gjerningsmannen. Video: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Politiet fikk klokka 18.13 onsdag kveld flere meldinger om at en person hadde skutt etter folk med pil og bue i Kongsberg. Fem personer ble drept og to såret i hendelsen.

Klokka 18.47 ble en mann pågrepet. Det er en 37 år gammel mann som er pågrepet og siktet etter drapene. Han erkjenner de faktiske forhold i saken, men det er uklart om han er forelagt spørsmål om straffskyld.

Torsdag formiddag møter politimester Ole Bredrup Sæverud pressen i Tønsberg for å orientere om siste nytt etter at fem personer ble drept og to såret i Kongsberg onsdag kveld.

22 patruljer i innsats

Fire kvinner og én mann er drept. Ingen er formelt identifisert. Pårørende er varslet med forbehold. De drepte er i alderen 50-70 år.

- Vi håndterer dette i flere spor. Det er en stor etterforskning på gang, sier Sæverud innledningsvis.

Han opplyser at politiet driver oppfølging av pårørende og lokalmiljøet i samarbeid med kommunen.

Én patrulje ble sendt til stedet etter at første melding kom inn til operasjonssentralen klokka 18.12. Bevæpning på oppdraget og ytterligere tre patruljer ble så sendt til adressen. Til sammen 22 patruljer var i innsats.

- Drept etter første kontakt

Klokka 18.18 hadde første patrulje observasjon av gjerningsmann.

- Først én gang, så kort tid etterpå én gang til. Ved andre hendelse blir de beskutt av piler, og mister kontakt med gjerningsmannen. Han kommer seg da unna.

18.47 ble mannen pågrepet. Det ble avfyrt varselskudd i forbindelse med pågripelsen.

- Ut ifra det vi vet nå framstår det rimelig klart at noen, trolig alle, ble drept etter at politiet var i kontakt med gjerningsmannen første gang, sier Sæverud.

Politiet har tidligere vært i kontakt med mannen. Bakgrunnen var bekymring knyttet til radikalisering. Mannen er konvertitt til islam, ifølge Sæverud. Det er ikke registrert meldinger på mannen i 2021.

- Vi har fulgt opp de meldingene og de sporene vi har, sier Sæverud.

Fire kvinner og én mann er drept. Ingen er formelt identifisert. Pårørende er varslet med dette forbeholdet. De drepte er i alderen 50-70 år.

Sæverud oppfordrer publikum innstendig om å ikke spre bilder fra hendelsen i sosiale medier.

- Politiet i Sør-Øst sto for en stor innsats i området og fikk også mye bistand. Blant annet fra egne ressurser i politiet med Kripos, PST, Nasjonale bistandsressurser, Oslo og Øst politidistrikt og Politihøgskolen. I tillegg til mannskaper fra både ambulansetjenesten og brannvesenet, skriver politiet i en pressemelding.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer