- Trolig av flere nasjonaliteter

Da postranerne tok gisler og truet til seg verdipost fra Postens brevsenter i Oslo, benyttet de forskjellige språk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det behøver ikke å bety at de har forskjellige nasjonaliteter, men vi har det som en av flere teorier, sa politiinspektør Terje Kristiansen til NTB under en improvisert pressekonferanse på Politihuset i Oslo i kveld.

Han opplyste samtidig at bildene fra videokameraene rundt Postens brevsenter i Oslo til nå bare har vist maskerte personer, men at andre opptak som skal granskes muligens kan underbygge teorien om at en flernasjonal gruppe på inntil åtte personer står bak ranet.

100.000 i dusør

Det er utlovet 100.000 kroner i dusør for opplysninger som kan bidra til å oppklare ranet som politiet omtaler som uvanlig grovt og brutalt.

Etterforskerne har imidlertid større forhåpninger til at de mer enn 50 vitnene som var i området da ranet skjedde, skal kunne komme med interessante tips. Også de mange videokameraene i denne del av Oslo har politiet forhåpninger til.

Opplysninger om at noen av ranerne skal være skadd, har gjort at politiet har sjekket flere sykehus og private klinikker. Dette arbeidet har foreløpig ikke gitt noe resultat.

Ingen politifolk eller vektere ble skadd i skuddvekslingen som fant sted i forbindelse med ranet, opplyser politiinspektør Terje Kristiansen.

Han kan ikke bekrefte at blod funnet i området stammer fra noe skuddsår. Det er følgelig uklart om en eller flere av ranerne ble skadd av knust glass eller om de ble truffet av et prosjektil fra politiets våpen.

- Politiet løsnet skudd, vi vet ikke om noen ble truffet og vi vil ikke opplyse hvor mange skudd som ble løsnet, sier Kristiansen.

Ingen navn

- Politiet har ingen navngitte mistenkte, men vi arbeider langs kanaler som er kjent av politiet fra før, sier Kristiansen.

Han innrømmer at de tidligere ran av pengetransporter vurderes i sammenheng med mandagens ran. Politiet har mange spor, men foreløpig ingen som gir håp om noe raskt gjennombrudd.

- Når noe slikt skjer på et stort område med mange mennesker skaper det en vanskelig situasjon som vi sliter med å danne oss et bilde av. Mange videoer og mange vitner åpner muligheter, men er samtidig krevende å etterforske.

- Vi har stor vilje til å oppklare denne saken, våre teknikere arbeider både på åstedet og der biler er blitt funnet, sier Kristiansen.

En Audi som politiet tror ble brukt som fluktbil, ble tirsdag funnet utbrent ved Rundtjern på Trasop i Oslo. Chevroleten som ble brukt som rambukk under ranet er også i ferd med å bli undersøkt av politiets teknikere.

Sjokkangrep

Mens tidligere ran mot verditransporter eller verdisentraler har skjedd uten publikum til stede, var mandagens «angrep» på Postens brevsenter noe som skjedde for åpen scene.

Ved 22.30-tiden braste en stor Chevrolet inn i underetasjen i brevsenteret. Fire eller fem maskerte og bevæpnede menn tok deretter gisler og tvang dem til å vise veien til fjerde etasje der verdiposten befant seg.

En vekter fikk varslet politiet, og da ranerne kom ned igjen fra fjerde etasje var væpnet politi klar til å stoppe dem.

Ranerne løsnet imidlertid skudd med automatvåpen, politiet skjøt tilbake og i kaoset som oppsto unnslapp alle ranerne over eller under jernbaneområdet til to ventende biler på den andre siden av Oslo Sentralstasjon som ligger like ved brevsenteret.

Så langt er ingen pågrepet i saken.

(NTB)Les også:

Her er ransbilen

, Securitas: - Ikke aktuelt å endre opplegg og Skjøt seg fri med pengene.