Trolig drept av sine egne

Fotballstjerna Pat Tillmann ble nasjonalhelt da han døde i kamp i Afghanistan. Nå viser det seg at han sannsynligvis ble drept av amerikanske kuler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Pat Tillman (27) ble hele USAs helt da han døde under en skuddveksling mellom amerikanske soldater og Taliban-tilhengere i Afghanistan i slutten av april.

Ett år tidligere hadde han nemlig sagt fra seg en fotballkontrakt verd 25 millioner kroner med NFL-laget Arizona Cardinals, for å la seg verve til fallskjermjeger i det amerikanske forsvaret.

Tillmann tok beslutningen om å bytte ut fotballdrakten med uniform etter terrorangrepene 11. september 2001. Han gikk fra spillerlønna på 3,6 millioner dollar til soldatlønn pålydende 18 000 dollar i året.

«Vennlig ild»

I dag ble det kjent at 27-åringen med all sannsynlighet med drept av sine egne medsoldater.

- Undersøkelser indikerer at korporal Tillman trolig døde av «vennlig ild» mens troppen hans var i kamp med fiendtlige styrker, sa generalen Philip Kensinger jr. på vegne av det amerikanske forsvaret, under en pressekonferanse i Fort Bragg i Nord-Carolina, melder CNN.

- Resultatene av denne etterforskningen forringer overhodet ikke motet og offerviljen som korporal Tillman utviste. Han ble skutt og drept mens han svarte på fiendtlig ild, uten tanke på seg selv.

Ifølge Kensinger vil det alltid være en fare for forvirring og feilvurderinger i en kampsituasjon, spesielt dersom lysforholdene er vanskelige og terrenget er ulendt.

Få dager etter sin død ble Tillman æret med den høye militære utmerkelsen sølvstjerne.

NASJONALHELT: Pat Tillman sa nei til stjernelivet for å gjøre en innsats i Afghanistan. Han kom aldri hjem i live.
MINNET SØNNEN: Pat Tillman senior talte om sønnen sin undner en minnestund i California den 3. mai.