Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Trolig en stor bilbombe

Fasadeskadene vitner om et grusomt høyt trykk, sier Ståle Ulriksen ved NUPI.

Foto: REUTERS/Fartein Rudjord/SCANPIX
Foto: REUTERS/Fartein Rudjord/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Terroraksjonen mot Regjeringskvartalet midt i Oslo sentrum i ettermiddag ble trolig utført med «en stor bilbombe», sier avdelingsleder Ståle Ulriksen ved Norsk utenrikspolitisk institutt til Dagbladet. Et ukjent antall mennesker er skadd og drept i den enorme eksplosjonen som flerret opp fasader i stor omkrets.

Politiets innsatsleder på stedet bekrefter at det dreier seg om en bombe. Ytterligere detaljer rundt dette er foreløpig ikke bekreftet.

Eksperter sier til Dagbladet at kjennetegn på det krigssoneliknende åstedet, som store skader høyt oppe på bygningene, vitner om at den trolig ble detonert fra en bil.

- Jeg synes det ser ut som en bilbombe. Det likner på ting jeg har sett andre steder. Skadene på fasaden vitner om et grusomt høyt
trykk, og med tanke på hvor dette skjedde, har jeg ikke grunn til å tro annet enn at det var en bil fylt av sprengstoff, sier Ulriksen.

«Det kan være andre ting også, men sannsynligvis en bilbombe, ikke ulikt den på Times Square som ble avverget», sier en ekspert i Forsvaret til Dagbladet.

- Trykkbølgen blir enorm. Og på et sted som Regjeringskvartalet, med høye bygninger på sidene, får du en voldsom effekt -- mye større enn om det skjer i et åpent landskap, sier Forsvars-kilden.

- Bilder fra stedet viser et bilvrak som ligger på siden, men det kan ikke ha vært bilen som eventuelt hadde en bombe. Den ville i så fall være fullstendig sønderrevet, legger han til.

Bilbombeteorien støttes også av en departementsansatt, som oppholdt seg i det hardest rammede bygget da eksplosjonen fant sted, som sier det trolig dreier aseg om en bilbombe på bakkeplan i Grubbegata.

Politi på stedet sier til Dagbladet at aksjonen kan se ut til å ha vært rettet mot Olje- og energidepartementet.

Ståle Ulriksen sier en bilbombe kan være bygget på et utall ulike måter, for eksempel diesel og gjødsel som ved terrorangrepet i Oklahoma i 1995. En bilbombe vil rette «store trykkbølger oppover», sier han.

Blant annet at fasaden til høyblokken, som huser Statsministerens kontor, er hardt skadd oppover i etasjene understøtter teorien om at det kan være en bilbombe, sier Ulriksen.

Statsminister Jens Stoltenberg var ikke i regjeringskvartalet da bomben gikk av. Han er nå i sikkerhet.

Også bygninger i en stor radius rundt ble hardt skadd i eksplosjonen. Det er observert knuste ruter så langt som én kilometer unna, etter den voldsomme eksplosjonen som kunne høres langt utenfor Oslo sentrum.

Flere personer er bekreftet omkommet og skadd. Situasjonen er fortsatt svært kaotisk i områdene rundt terroråstedet. Dagbladets reporter Anne Marte Blindheim er inne på eksplosjonsområdet i 17.20-tida.

- Det er som en krigssone. Det ser ikke ut som noe man ser i Norge. Hele høyblokka og alle vinduene er ødelagt helt hele inngangspartiet er knust. Det henger vrakrester ut av vinduene. På bakken er det fullt av skrot og rester. Det er blod og saksdokumenter rundomkring og knuste biler. En bil ligger på siden, helt utbrent, sier hun.

Saken oppdateres.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!