- Trolig ferdig med regionale og nasjonale smittebølger

Det sier avdelingsdirektør i FHI, Line Vold.

GLADNYHET: Line Vold og FHI sier at vi trolig er ferdig med regionale og nasjonale smittebølger. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
GLADNYHET: Line Vold og FHI sier at vi trolig er ferdig med regionale og nasjonale smittebølger. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Coronaviruset ble i mars i fjor definert som en global pandemi. I Norge karakteriseres den som en epidemi. Nå mener Folkehelseinstituttet (FHI) at coronaviruset som epidemi snart er borte i Norge.

- I løpet av sommeren regner vi med at epidemien mer eller mindre forsvinner fra landet, sier avdelingsdirektør i FHI, Line Vold til NRK.

Det betyr imidlertid ikke at viruset er borte, og det vil fortsatt kunne oppstå mindre, lokale utbrudd.

- Vi ser for oss at det fortsatt vil skje utbrudd i enkelte kommuner, men at det er stadig mindre risiko for noen ny regional eller nasjonal bølge, sier Vold til statskanalen.

Advarer mot å senke skuldrene

Overlege ved FHI, Margrethe Greve Isdahl, sier til Dagbladet at dette har sammenheng med vaksineringen av befolkningen.

- Ja, det er jo målsettingen med håndteringen. Vi har nå et utbredt vaksinetilbud, og ved en høy vaksinasjonsdekning i den voksne befolkningen, vil det føre til at vi får kontroll over epidemien i Norge, sier Greve-Isdahl.

Hun understreker at det likevel er for tidlig å gå inn i sommeren som om corona er historie.

-Vi må ikke senke skuldrene, og vi må følge gjenåpningsplanen og følge reglene for at dette skal gå bra. Men vaksinasjonen gjør at vi å vil få pandemien under kontroll i Norge, sier FHI-overlegen.

Nakstad: Mer normal hverdag

Assisterende helsedirektør i Helsedirektoratet, Espen Rostrup Nakstad, forklarer at de nye virusmutasjonene gjør det vanskelig å spå utviklingen i epidemien.

- Med de nye og mer smittsomme virusvariantene som stadig dukker opp, vet vi ikke om en vaksinedose er nok til å gi reell flokkimunitet, altså at viruset ikke lenger sprer seg i den norske befolkningen. Det kan være at den effekten ikke kommer før alle voksne i Norge har fått tilbud om to doser mRNA-vaksine i løpet av september måned, sier Nakstad til Dagbladet.

Han fortsetter:

- Uansett vil det ganske sikkert bli stadig mindre smitte inn gjennom sommeren. Så for alle praktiske formål vil hverdagen bli mer normal i Norge i høst selv om pandemien ute i verden langt fra er over.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer