Trolig flere nordmenn om bord i savnet fly

Også seks dansker er savnet. 228 mennesker var om bord i ulykkesflyet, som ennå ikke er funnet.

NYTT FLY: Airbus A330-200 er en populær langdistans-flyttype og har svært sjelden vært involvert i ulykker. Foto: SCANPIX
NYTT FLY: Airbus A330-200 er en populær langdistans-flyttype og har svært sjelden vært involvert i ulykker. Foto: SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no). Det er i skrivende stund 12 timer siden Flight AF447 på vei fra Rio de Janeiro til Paris med 228 mennesker om bord fikk problemer etter å ha flydd inn i kraftig turbulens og tordenvær, og alt tyder nå på at flyet har styrtet i Atlanterhavet.

- Vi står utvilsomt overfor en stor flykatastrofe. Hele Air France-selskapet og våre ansatte er sterkt preget av det som har skjedd, sa Air France-sjef Pierre-Henri Gourgeon på en pressekonferanse i 15-tida.

En talsmann for det brasilianske luftfartsverket sier til nyhetsbyrået Reuters at flere fly har tatt av fra øygruppa Fernando de Noronha for å lete etter det savnede flyet. Frankrikes ambassadør i Senegal, Jean-Christophe Ruffin, bekrefter ifølge nyhetsbyrået iTele at også franske fly er på vei for å delta i leteaksjonen.

Brasilianske luftfartsmyndigheter opplyser til Globo TC at flyet trolig hadde forlatt brasiliansk farvann og kan ha vært i nærheten av den afrikanske kysten da det antas å ha styrtet.

- Det kommer til å ta lang tid å utføre dette søket, det kan bli en lang, trist historie. Den svarte boksen (blant annet med flyets ferdskriver, red.anm.) ligger på bunnen av havet, sier Douglas Ferreira Machado ifølge ABC News.

Trolig nordmenn ombord
Det var totalt 216 passasjerer og 12 besetningsmedlemmer (blant dem tre piloter) om bord. Blant passasjerene var det et spedbarn, sju barn, 82 kvinner og 126 menn.

De fleste passasjerene var ifølge nyhetsbyrået AFP Brasil, og brasilianske myndigheter sier rundt 60 av deres statsborgere var om bord. Av de andre passasjerene var minst 40 franskmenn, 30 fra Tyskland, minst tre italienere, minst tre marokkanere, to libanesere, én portugiser, og myndighetene i både Storbritannia og Nederland opplyser at det trolig var statsborgere også derfra ombord, melder franske og britiske medier.

Dansk UD bekreftet overfor TV 2 News tidligere i ettermiddag at seks danske statsborgere er meldt savnet etter flystyrten. Tallet ble siden nedjustert til tre, ifølge Ekstrabladet.dk.

I Norge har Utenriksdepartementet så langt ikke bekreftet at nordmenn er savnet.

Men flere kilder med innsyn i flyselskapenes og myndighetenes varslingsorganer opplyser uavhengig av hverandre til Dagbladet at det skal ha vært flere nordmenn ombord i Air France-flyet.

Generalkonsulatet i Rio de Janeiro opplyser  til Dagbladet at det har fått bekymringsmeldinger fra norske pårørende som har fortalt at de har nærstående som hadde sagt at de skulle ta den aktuelle flygningen.

- Vi har mottatt slike bekymringsmeldinger. Vi er nå i kontakt med både Air France og det franske konsulatet her, som har lovet oss passasjerlistene så snart de foreligger, sier generalkonsul Anne Vibeke Lilloe til Dagbladet.

Hun sier det er stor sannsynlighet for at det er nordmenn ombord.

- Dette er en veldig vanlig flyrute for nordmenn som bor i Rio de Janeiro, sier hun.

- Vi kan bekrefte at vi har fått indikasjoner på at det kan ha vært nordmenn om bord. Vi har aktivert vårt katastrofeteam, og skal ha et orienteringsmøte om dette klokken 17.00, sier assisterende informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland i Europeiske til Dagbladet.no

MARERITT: Air France-sjef Pierre-Henri Gourgeon holdt en pressekonferanse om det som ser ut til å være en styrt med et av selskapets passasjerfly. Foto: SCANPIX
MARERITT: Air France-sjef Pierre-Henri Gourgeon holdt en pressekonferanse om det som ser ut til å være en styrt med et av selskapets passasjerfly. Foto: SCANPIX Vis mer

Informasjonssjef Bjørn Jahnsen i Utenriksdepartementet kunne tidligere i ettermiddag ikke bekrefte Dagbladets opplysninger om at flere nordmenn skal ha vært ombord.

- Vårt hovedfokus er å få bragt på det rene om nordmenn er ombord. Utover det er det ikke naturlig å kommentere dette nå, sa Jahnsen klokka 14.

Air France har satt i verk kriseberedskap for å ta hånd om pårørende og venner av de savnede om bord på flyet som skulle ha landet på Charles de Gaulle klokka 11.15.

Flyselskapet har også opprettet et nødlinjenummer (utenfor Frankrike): +33 1 57 02 10 55  (i Frankrike) 0800 800 812.

Kraftig turbulens og tordenvær
Det er nå på det rene at flyet sendte automatiske signaler om svikt i flere elektriske systemer, omlag fire timer ut i flygningen og 14 minutter etter at flyet hadde kommet inn i et område med kraftig turbulens og tordenvær.

Det skal ha vært rundt 365 kilometer utenfor kysten av Brasil.

Flygeledere i både Brasil, Afrika, Spania og Frankrike prøvde å ta kontakt med flyet, uten hell. Frankrikes militære kontrollsenter for flytrafikk prøvde også å spore opp flyet, men det var helt borte fra alle radarskjermer.

Flight AF447 skulle ha landet klokka 11.10 norsk tid på Charles de Gaulle-flyplassen utenfor Paris, etter en 11 timer lang flygning over Atlanteren som startet ved midnatt norsk tid.

På flyplassen  ble det lenge varslet at flyet var flere timer forsinket, før en ny melding sa at flymaskinen var savnet.

Fire år gammelt fly
Ulykkesflyet, en Airbus 330-200, har vært i lufta for Air France i 18870 flytimer siden det ble satt i drift 18. april 2005.

Det ble gjort rutinemessig vedlikehold på flyet ved et verksted så sent som 16. april i år.

Ifølge Air France var maskinen betjent av et svært erfarent mannskap. Kapteinen har loggført 11000 flytimer, og hadde allerede flydd 1700 timer på Airbus A330/A340, skriver Air France i en pressemelding.

Air France statement on crashed airliner in the Atlantic (June 1, 2009)