Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trolig hijab-forbud i norske domstoler

Sier nei til Hijab og andre religiøse og politiske hodeplagg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Hijab og andre religiøse og politiske hodeplagg blir trolig forbudt i norske rettssaler.

Fagdommere, protokollførere, vigslere, saksbehandlere og rettsbetjenter må ha en nøytral påkledning når de opptrer i retten, hvis Domstoladministrasjonen får den som den vil, skriver VG.

Det påtenkte forbudet kommer i kjølvannet av debatten rundt hijab i politiet.

Det er først og fremst hensynet til den generelle tilliten til domstolene som er årsaken til at Domstolsadministrasjonen vil forby bruk av religiøse plagg og symboler.

- Domstoler og dommere skal være objektive og nøytrale. Dersom religiøse eller politiske symboler benyttes i retten kan dette i noen saker skape mistanke om at forutinntatte holdninger påvirker avgjørelsen, skriver administrasjon i sin egen høringsuttalelse om saken.

Derfor må hensynet til den enkeltes ønske om å bære symboler som hijab, turban og den jødiske kipa vike for det grunnleggende hensynet til at domstolene fremtrer objektivt og nøytralt.

Før den endelige beslutningen blir tatt vil en rekke instanser få anledning til å si hva de mener. Høringsfristen er satt til 15. januar neste år.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling