- Trolig IS som sto bak den russiske flystyrten

Det mener amerikansk etterretning.

- TROLIG IS: Amerikansk etterretning sier at det trolig er IS som sto bak det de mener er en eksplosiv ladning som ledet til havariet av det russiske passasjerflyet i helga. Foto: EPA/KHALED ELFIQI/NTB SCANPIX
- TROLIG IS: Amerikansk etterretning sier at det trolig er IS som sto bak det de mener er en eksplosiv ladning som ledet til havariet av det russiske passasjerflyet i helga. Foto: EPA/KHALED ELFIQI/NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere onsdag ble det klart at Storbritannia tar grep for å sikre sine flyvinger fra Sharm el-Sheikh etter at et fly med 224 personer styrtet i forrige uke.

Nå mener amerikansk etterretning at det trolig var en bombe som var årsak til havariet, og at det er sannsynlig at det er Den islamske staten (IS) som står bak. Det skriver CNN.

- Eksplosiver Vedkommende understreker at det ikke har blitt trukket noen endelige konklusjoner av etterforskningen, men det er dette de ser på som den mest sannsynlige årsaken.

Ifølge CNN trekker etterretningen denne konklusjonen basert på informasjon samlet inn både før og etter lørdagens katastrofale flystyrt.

- Vi får så definitivt følelsen av at dette var en eller annen form for eksplosiver som var plantet i bagasjen, eller et annet sted på flyet.

USA hadde ingen håndfast informasjon i forkant om at et slikt angrep ville finne sted, men de hadde registrert «økt aktivitet på Sinai som hadde fanget deres oppmerksomhet».

224 mennesker, de fleste av dem russiske turister, mistet livet da flyet fra selskapet Metrojet styrtet på Sinai-halvøya kort tid etter avgang fra Sharm el-Sheikh forrige lørdag. Flyet skulle til St. Petersburg.

Sender etterforskere Meldingen fra amerikansk etterretning kommer altså bare noen timer etter at britiske myndigheter gjorde det klart at de stopper alle sine flyvinger fra det egyptiske feriestedet.

Grunnen til dette var at de ikke kunne utelukke at det var en bombe som var årsak til havariet.

BBC skrev at statsminister David Cameron ville sitte i krisemøter med COBRA-komiteen onsdag kveld. En gruppe eksperter var også på vei til Egypt for å gå igjennom sikkerhetsrutinene ved flyplassen, og for å finne ut om det vil være nødvendig med ytterligere tiltak.

- Vi forstår at denne informasjonen kan skape bekymring blant de som er i Sharm el-Sheikh, og de som har planer om å reise dit, sier en talsperson for regjeringen.

- Trolig en eksplosjon Også Reuters har vært i kontakt med en kilde tett på etterforskningen som mener det er en eksplosjon som var årsaken til styrten.

- Det er trolig en eksplosjon, men hva slags eksplosjon er foreløpig uklart. Sanda på havaristedet undersøkes nå for å finne ut om det er snakk om en bombe, sier kilden til nyhetsbyrået.

IS har gjentatte ganger påtatt seg ansvaret for handlingen, og sa igjen onsdag at de snart ville avsløre for verden hvordan de hadde gjennomført attentatet.

Sikkerhetseksperter og etterforskere har tidligere uttalt at det er lite trolig at flyet ble truffet av noen utenfra. Dette fordi det antas at opprørsgruppene i området ikke er i besittelse av så avansert teknologi.