Trolig måneder i nepalsk fengsel

Statsadvokaten i Nepal har tatt ut tiltale mot Trond Berg for ulovlig misjonering. I dag besluttet retten at han skal sitte i fengsel fram til rettssaken som trolig begynner om et halvt år eller lengre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tiltalen ble tatt ut tirsdag, og retten i Raj Biraj i Nepal besluttet at nordmannen ikke får slippe ut mot kausjon. Med mindre han får medhold i anken, ligger det an til at han blir sittende minst et halvår i varetekt.

- Vi har fått signaler om at det vil ta 5-6 måneder eller mer før saken kommer for retten, sier ambassadør Ingrid Ofstad til Dagbladet.no.

Strafferammen for ulovlig misjonering er tre år. Dersom Berg hadde lyktes med å omvende noen i det hindustiske landet, ville strafferammen vært seks år. At Berg ikke slipper ut mot kausjon, betyr at retten mener at påtalemyndighetene har en sterk sak.

Rasende lynsjemobb

- Mitt inntrykk er at saken mot Berg bygger mer på påstander enn bevis, sier ambassadøren.

Berg, kona og hans tre barn dro til Nepal på eget initiativ for å misjonere. Familien hans oppholder seg i hovedstaden Katmandu - 400 kilometer unna Berg. Også i dag ble nordmannen møtt av rasende demonstranter. Første dag i retten mandag ble han møtt av en mobb på flere hundre nepalere, og han følte seg sterkt truet.

- Jeg regner med at Berg vil anke varetekts-beslutningen. Vi har inntrykk av at det kan bli lettere å få medhold ved en høyere rettsinstans, sier ambassadør Ofstad.

Rettferdig behandlet

Hun tror lynsjestemninga i Raj Biraj gjør det vanskelig for den lokale retten å slippe ut Berg - hvis de skulle ønske det. Regionen er kjent for å være spesielt konservativ.

Ambassadens egen advokat har observert rettsforhandlingene, og rapporterer at de har foregått rettferdig og etter nepalsk lov. Også Berg og hans forsvarsadvokat deler dette inntrykket.

Han er tiltalt for å ha misjonert ulovlig, vært i besittelse av ulovlig litteratur og betalt personer for å omvende seg til kristendommen. Han ble arrestert sammen med en inder og to nepalere. De to siste ble sluppet fri mot kausjon - noe som skal være vanligere når det er landsmenn som er tiltalt.