Trolig ny tiltale mot Pettersson

Alt tyder nå på at Christer Pettersson igjen blir tiltalt for drapet på Olof Palme. Fredag vil riksadvokaten i Sverige offentliggjøre om det blir tatt ut ny tiltale. Pettersson ble først dømt, og seinere frikjent for mordet på statsminister Palme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge den svenske avisa Expressen er det overveiende sannsynlig at riksadvokat Klas Bergenstrand vil sikte Pettersson og be Högsta domstolen ta ut tiltale mot ham.

I ettermiddag har Bergenstrand innkalt sentrale etterforskere i Palme-saken, assisterende riksadvokat Solveig Riberdahl og statsadvokat Jan Danielsson til et møte. På dagsordenen står en sak: Christer Pettersson og ny tiltale.

Ny tiltale

Bakgrunnen for at det trolig reises ny straffesak mot Pettersson, er nye opplysninger. Først og fremst det såkalte våpensporet.

En kjent kriminell - Sigge Cedergren - sverget på sitt dødsleie at han hadde gitt Pettersson drapsvåpenet.

Et annet viktig moment er testamentet til bombemannen - Lars Tingström. Et testament kjendisadvokat Pelle Svensson offentliggjorde i like før påske i år. Der blir også Pettersson utpekt som mannen som myrdet Palme.

I tillegg står nye avhør av en 50 år gammel drosjesjåfør sentralt. Mannen påstår at han tre ganger mordnatta så Christer Pettersson på Sveavägen - samme gate som Palme ble skutt.

Retten avgjør

Problemet til påtalemyndigheten i Sverige er hva de skal gjøre med Pettersson om han blir tiltalt på ny. Skal han arresteres umiddelbart? Eller skal han forsatt kunne spasere fritt rundt i Stockholm?

Det er Högsta domstolen (Sveriges Høyesterett) som skal vurdere siktelsen og de nye opplysningene opp mot dokumentene fra de to rettssakene mot Pettersson, hvor han først ble dømt og så frikjent.

En eventuell straffesak vil ventelig ikke komme for retten før til neste høst.

Blir Pettersson tiltalt på nytt, er det første gang i svensk historie at en mann som er frikjent for et drap, blir tiltalt for samme sak.