Trolig nytt snikskytterdrap

En kvinne ble i natt skutt og drept med ett skudd utenfor et kjøpesenter i Virginia. Politiet har stengt alle utfartsveier, og kan ha sperret drapsmannen inne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Politiet fikk melding om drapet klokka 21.15 lokal tid (03.15 norsk tid). En kvinne ble skutt og drept ved et parkeringshus utenfor jernvarebutikken Home Depot ved kjøpesenteret Seven Corners Shopping Center i Falls Church, Virginia, rundt 16 kilometer utenfor Washington.

Parkeringshuset har to etasjer, og kvinnen skal ha blitt skutt i første etasje. Politiet holder fortsatt tilbake kvinnens identitet og alder. Det eneste de har sagt, er at hun er hvit, og ble erklært død på stedet.

Noen nyhetsbyrået melder om at hun ble skutt i hodet, mens andre sier skuddet rammet henne i overkroppen.

- Jeg hørte ett skudd, så begynte alle i kjøpesenteret å løpe, sier øyenvitnet Manuel Solis.

Flere vitner har bekreftet at de bare hørte ett skudd. Solis var på vei inn på senteret da han hørte smellet. Han snudde seg for å se hva som hadde skjedd, og så at en person lå livløs på bakken 30 meter unna ham.

Kvinnen var på vei fra kjøpesenteret til bilen sin da hun ble drept.

Ikke bekreftet

Politiet har så langt ikke sagt at de setter drapet i forbindelse med snikskytteren som har tatt livet av åtte mennesker før i natt.

Men antallet politifolk og agenter på stedet viser helt klart at det er deres heteste teori.

Lokalt politi, agenter fra Bureau of Alcohol, Tobacco and Firearms og FBI har strømmet til åstedet etter drapet.

Politiet har stengt av store områder, og Virginia State Police sier de ser etter en kremfarget Chevrolet Astro van, som ble sett i området. En hvit Chevrolet Astro van er blitt observert ved steder snikskytteren har slått til tidligere. Vitner skal ha sett at bilen sirklet rundt i området.

Sperret veier

All trafikk på utfartsveiene ved åstedet er stoppet, og drapsmannen kan være fanget i bilkø. Store politistyrker sjekker nå alle biler som svarer til signalementet.

- Vi fikk sperret av veiene svært raskt, sa politisjef i Fairfax, Tom Manger på en pressekonferanse ved åstedet klokka 05.20 norsk tid.

- Jeg vet at spørsmålet alle stiller seg, er hvorvidt det er snikskytteren som står bak. Det er for tidlig å si noe om, men det er selvfølgelig en mulighet vi holder svært åpen, sier Manger.

- Etter det jeg vet, har ikke vitnene sett sjåføren, men det er vi ikke helt sikre på før vi har snakket mer med dem, sa Manger.

Har signalement?

Amerikanske reportere som lyttet til politiradioen, hørte at det skulle pågå en biljakt etter den grønne bilen kort tid etter drapet. Politiet skulle også ha fått et vagt signalement av gjerningsmannen. Det ønsker imidlertid ikke Manger kommentere.

- Vi ønsker heller ikke å kommentere hvor snikskytteren skal ha oppholdt seg, eller om det stemmer at det bare ble avfyrt ett skudd.

Den siste personen som ble drept av snikskytterens kuler var 53-årige Kenneth Bridges som ble skutt på en bensinstasjon i Spotsylvania i Virginia forrige fredag.

Tre personer er drept i Virginia siden snikskytteren begynte sin blodige ferd 2. oktober. Til sammen åtte personer er drept av snikskytteren, før nattas drap.

Pause

De grufulle drapene og ikke minst helgas drapspause har ført til at folk i Washington-området skvetter så fort de hører et smell fra en bil, fyrverkeri eller glass som knuser.

Så fort de hører mistenkelige lyder, ringer de politiet.

- Alle er lettskremte nå for tida. Folk hører ting de normalt ville oversett, sier politisjefen som leder etterforskingen, Charles Moose.

President George W. Bush sier at den iskalde drapspersonen i Washingtons forsteder gjør ham kvalm

- Jeg gråter for alle som har mistet sine kjære. Tanken på at mødre må følge barna til skolen og være levende skjold på grunn av en potensiell snikskytter er ikke det Amerika jeg kjenner, sier presidenten.

Fikk panikk

Mandag rykket fire politipatruljer ut til en butikk, etter at vinduet til en kundes BMW knuste da en mann lukket døra. Mannen ringte politiet da han trodde det var en kule som knuste glasset.

- Han ante ikke hva som skjedde - og fikk panikk, sier butikksjef David Earhardt.

Myndighetene i Baltimore har beslaglagt en hvit varebil og fant et våpen, en snikskyttermanual og ammunisjon lik de .223-kulene som er brukt i angrepene som til nå har drept åtte mennesker og skadet to andre.

I bilen skal det også ha blitt funnet et tarot-kort med påskriften «Hellig krig i America». Et liknende kort ble funnet ved et av åstedene i forrige uke. Eieren av bilen ble avhørt av politiet mandag kveld, amerikansk tid.

- Vi tror foreløpig ikke at dette har noe med snikskytter-angrepene å gjøre, sier polititalskvinne Louise Marthens.

Mannen ble seinere løslatt uten at politiet ville kommentere saken.

Tilfeldige ofre

Fox News Channel kunne i går også vise bilder av at politiet tauet inn en forlatt hvit lastebil.

- Det er ingen ting som så langt tyder på at den har noe med noe som helst å gjøre, sier talsmann for Washington-politiet, Joe Gentile.

I tillegg til å ha sjekket ut en del varebiler, har etterforskerne forhørt seg med militærbaser for å høre om det er noen elitesoldater og snikskyttere som har hatt psykiske problemer og blitt dimmitert.

Men de fleste av snikskytterens ofre er skutt i halsen eller i magen. Profesjonelle snikskyttere blir opplært til å sikte etter hodet.

Politiet og innbyggerne i områdene tar ingen sjanser i tragedien som har sjokkert hele USA og satt et stort område rundt Washington i høyeste beredskap.

2. oktober begynte snikskytteren å skyte folk som har gjort så vanlige ting som å fylle bensin eller klippe plenen. Alle er skutt med ett skudd, og snikskytteren bryr seg verken om kjønn, alder eller hudfarge.

Helgefri

I to helger på rad har snikskytteren «tatt fri».

Taktiske etterforskere sier avbruddene kan skyldes at snikskytteren forsøker å lure politiet og endre rutine.

- Å falle inn i et mønster, er å falle inn i fella, sier Robert K. Ressler, en tidligere FBI-etterforsker.

James Alan Fox ved Northeastern University i Boston, USA fremste kriminolog, har studert mønsteret til drapsmannen.

- Han er en ukedagskriger. Selv snikskyttere har arbeidstid. De må ha tid til å drepe, og han har tydeligvis ikke tid i helgene.

Klokkeslettene han har slått til på, kan tyde på at han har vanlig arbeid. Han har bare vært i aksjon én gang mellom klokka 10 på formiddagen og 17 på ettermiddagen.

  • Det er nå utlovet en dusør på over 3,5 millioner norske kroner på tips som leder til at snikskytteren bli pågrepet.

    Kilder: CNN, Washington Post, AP, Washington Times, Reuters, WBAL

DREPT: Kvinnen ble drept i et parkeringshus klokka 03.15 i natt norsk tid.
SJEKKER BILER: Politiet sperret av alle veiene i området kort tid etter drapet, og sjekker nå en rekke biler i jakten på drapsmannen.
OPPRØRT BUSH: - Snikmorderen gjør meg kvalm, sier presidenten.
FYLLER TANKENE: Joel Rivera fra «The District of Columbia Guardian Angels chapter» fyller bensin for folk som er blitt skremt bort fra pumpene.
HOLDER TILBAKE INFORMASJON: Politisjef Moose forteller ikke pressen alt politiet vet, ettersom han ikke vil gi snikskytteren opplysninger om hva etterforskerne vet.
PASSER PÅ: Snikskytteren har skremt folk i Washington-området fra sine vanlige gjøremål.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer