PÅTENT: Like etter at væpnede politivakter meldte at alt var rolig ved ventemottaket i Lier, stod tre bygninger i full fyr. Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet
PÅTENT: Like etter at væpnede politivakter meldte at alt var rolig ved ventemottaket i Lier, stod tre bygninger i full fyr. Foto: Torbjørn Grønning/DagbladetVis mer

Trolig påtent tross væpnet politivakthold

23 pågrepet etter gigantisk brann på Lier ventemottak i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| LIERSKOGEN (Dagbladet): Politiet i Drammen har pågrepet 23 personer som er mistenkt for å stå bak uroen og brannene på Lier ventemottak det siste døgnet.

Det foregår onsdag morgen etterslukking på mottaket, men bygningene er brent ned, opplyser politiet.

Ved 03-tiden var det 30 beboere og 30 polititjenestemenn igjen på mottaket. Politiet gjennomsøkte bagasjen til beboerne før de fikk lov til gå om bord i bussen, skriver NTB. Flere av beboerne ble også ransaket.

Totalskadd Tre bygninger på ventemottaket for avviste asylsøkere på Lierskogen utenfor Drammen er totalskadd i brann, opplyser politiet.

- Brannen er trolig påtent, sier lensmann i Lier, Arne Lauvålien til Dagbladet.

- Vi kan ikke si noe sikkert, men ting tyder på at det er brukt noen form for brennbar væske for å antenne byggene, bekrefter overbefalsvakt Odd Ellingsen i Drammensregionen brannvesen til NTB.

Brannen startet like etter midnatt da tre brakker ved mottaket tok fyr nesten samtidig.

Dette skjedde til tross for at det var flere patruljebiler med bevæpnet politi fra politiet tilstede, i tillegg til en ambulanse og en brannbil.

-Hvordan kunne det skje?

- Det vet vi ikke, sier lensmann Lauvålien.

Stemningen ved mottaket er svært spent og det var store opprørsstyrker på stedet.

Tok fyr samtidig Lauvålien ønsker ikke å spekulere i om det er en eller flere gjerningsmenn som står bak brannen - siden de tre brakkene begynte å brenne nesten samtidig

-Vi ønsker ikke å spekulere i det nå. Vi har ingen mistenkte. Det bor mange forskjellige typer her. 

Ifølge politiet skal to personer har fått lettere røyskader i brannen.

Beboere hadde alt pakket Beboerne ved mottaket ble i natt evakuert til området utenfor mottaket. I 1.40-tida kom den første bussen til mottaket. Denne skal frakte dem til Lierbyen ungdomsskole der beboerne skal bo over natta.

DRAMATISK: Beboerne på mottaket blir nå evakuert til Lierbyen ungdomsskole. Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet
DRAMATISK: Beboerne på mottaket blir nå evakuert til Lierbyen ungdomsskole. Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet Vis mer

Ved bussene sto over 20 politifolk i opprørsutrustning som tok en grundig gjennomgang, blant annet ved å ransake enkelte av beboerne. Grunnen til at de gjør dette, er ifølge politiet at de ønsker å vite hvem de har med å gjøre, fordi de har oversikt over hvem som bodde i de ulike brakkene.

Lensmann Lauvåslien utelukker ikke at beboerne visste om brannen.  

- Alle beboerne kom seg usedvanlig rakst ut, og de hadde med seg all bagasje. Vi utelukker derfor ikke at brannen kan ha vært kjent blant beboerne på forhånd, sier han.

Dette stemmer overens med opplysninger som Dagbladet har fått av beboerne på mottaket. De forteller at det bare var et tidsspørsmål før noe slikt ville skje, og fikk forvarsel. Flere av beboerne Dagbladet møtte hadde pakket alt de eide i kofferter, store plastposer og bagger.  

Også Utlendingsdirektoratet var varslet om at noe kunne komme til å skje på ventemottaket i Lier i natt.

- Vi fikk en melding fra politiet i sekstida i ettermiddag om at det kunne komme til å skje noe ved mottaket i natt. Vi har prøvd å gå i dialog med dem som bor der men det er nytteløst, sier kommunikasjonsdirektør Bente Engelsland til Dagbladet.

Direktoratet arbeider nå med å finne en midlertidig løsning på bosituasjonen for beboerne ved mottaket.
 
Tragisk Mottaksleder Hugo Limkjær er overbevist om at brannen kunne endt langt verre.

- Det som er skjedd er helt tragisk og det er et mirakel at ikke flere ble skadd, sier han til Dagbladet.

Han er bombesikker på at hendelsen var planlagt av noen ved mottaket.

- Det er ikke tvil om at dette er planlagt i detalj av en liten gruppe av de som bor her.

Asylmottakslederen sier at han i forkant hadde fått indikasjoner på at noe kunne skje, men at han ikke hadde trodd at noe lignende skulle komme til å skje.

-Vi er ikke vant med folk som tar slike grep for å bli hørt, sier han.

Limkjær er skråsikker på misnøye med avslag på søkand om asyl i Norge sammen med at de klaget på boforhold, mat og 100 kroner i uka er motivasjonen for det som i natt skjedde.

- TRAGISK:  Leder ved mottaket, Frode Limkjær, betegner ulykken som tragisk. Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet.
- TRAGISK: Leder ved mottaket, Frode Limkjær, betegner ulykken som tragisk. Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet. Vis mer

Han bekrefter at dersom noen skal bli dømt for brannen og havne i fengsel, vil de få opphold i Norge så lenge fengselsstraffen varer. Han erkjenner at det vil virke mot sin hensikt, siden meningen er å få beboerne hjem til sine respektive hjemland.

Væpnet vakthold Bevæpnet politi holdt vakt ved mottaket i kveld etter uroen som startet natt til i går. Så sendt som ved 22-tiden meldte politiet at alt var rolig ved mottaket. Da var det ifølge dt.no fem væpnede politipatruljer, brannmannskaper og ambulansepersonell utenfor porten til mottaket.

- Bortsett fra noen ytringer om misnøyen med forholdene her og noe hyling og skriking, har det ikke vært i nærheten av bråket som var her i natt, sa innsatsleder Håvard Nordbø til avisa da.

Vaktholdet var på stedet også da brannen startet like etter midnatt.

Ved totida i natt begynte brannvesenet arbeidet med etterslukningsarbeidet i ruinene av brakkene, etter at de tilsynelatende lot byggene brenne ned da de åpenbart var overtent.

Bråk og opptøyer Hendelsen skjer bare et døgn etter at det brøt ut opptøyer på to av de statlige ventemottakene.

Bråket begynte først på Fagerli ventemottak på Nannestad i Akershus. Uroen startet få minutter etter midnatt, natt til i går, med steinkasting og brannstiftelse.

Beboerne skal være opprørte på grunn av dårlige forhold på mottaket.

I tillegg retter frustrasjonen seg generelt mot norske myndigheter og norsk asylpolitikk. Politiet har tatt hånd om de rundt 90 beboerne på stedet.

TUNGT BEVOKTET: Politiet i Søndre Buskerud politidistrikt fikk bistand fra politiet fra både Oslo politidistrikt og Asker og Bærum politidistrikt. Da de over hundre beboerne ved ventemottaket måtte undersøkes og sendes i busser til en ungdomsskole ble de tungt bevoktet av væpnet opprørspoliti. Foto: Torbjørn Grønning Dagbladet
TUNGT BEVOKTET: Politiet i Søndre Buskerud politidistrikt fikk bistand fra politiet fra både Oslo politidistrikt og Asker og Bærum politidistrikt. Da de over hundre beboerne ved ventemottaket måtte undersøkes og sendes i busser til en ungdomsskole ble de tungt bevoktet av væpnet opprørspoliti. Foto: Torbjørn Grønning Dagbladet Vis mer