Trolig sammenheng mellom fem tilfeller av E. coli-smitte

Viser analyser fra Folkehelseinstituttet.

FANT SAMMENHENG: Folkehelseinstituttet analyserte blant annet disse prøvene etter utbruddet i forrige måned. Foto: Hanne Mari Jordsmyr/Veterinærinstituttet
FANT SAMMENHENG: Folkehelseinstituttet analyserte blant annet disse prøvene etter utbruddet i forrige måned. Foto: Hanne Mari Jordsmyr/VeterinærinstituttetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Folkehelseinstituttets analyser viser at barnet fra Vestfold som er smittet av E. coli, trolig er smittet av samme bakterie som de øvrige barna i utbruddet.

Til sammen er dermed fem barn fra forskjellige deler av landet koblet til samme utbrudd.

- Det har vært komplisert å avgjøre om E. coli-bakterien fra denne pasienten er identisk med de andre. Den genetiske undersøkelsen viser at bakterien er svært lik, men ikke helt identisk. Vi regner likevel med at det er samme utbruddsstamme som har gitt sykdom også hos dette barnet, siden mindre genetiske endringer kan forekomme, sier avdelingsdirektør Preben Aavitsland til Folkehelseinstituttets nettsider.


Vanskelig å finne kilden

Myndighetene har tidligere gått ut og sagt at det kan bli vanskelig å finne ut hva som faktisk er smittekilden. Folkehelseinstituttet fortsetter nå arbeidet med å prøve å finne smittekilden, men har foreløpig lite å gå etter.
— Arbeidet er veldig komplisert, og vi står ikke foran noe gjennombrudd med det første, sier Aavitsland.

Han frykter at det vil komme flere tilfeller av E. coli-smitte i tiden framover. — Derfor oppfordrer vi foreldre til å være spesielt oppmerksomme dersom barna får blodig diaré, sier Aavitsland.

Tidligere i år ble to toåringer i Tromsø og Nordfjordeid smittet av den fryktede bakterien. Begge utviklet den livsfarlige sykdommen hemolytisk-uremisk syndrom (HUS), og i januar døde den to år gamle gutten fra Nordfjordeid.


Sendt DNA til utlandet

Det er Veterinærinstituttet som analyserer prøver fra pasientenes miljø, blant annet matvarer som de har spist. Det er ikke ventet at disse prøvene er ferdig analysert før tidligst i neste uke.

Dersom det blir påvist E. coli i slike prøver, blir de sendt videre til Folkehelseinstituttet som foretar en DNA-typing av bakteriene. På den måten kan man fastslå om barna er smittet av samme bakterietype.

E. coli-bakterien som er avdekket i forbindelse med smitteutbruddet, er av typen O157, og det er første gang at denne bakterietypen er påvist i Norge. Folkehelseinstituttet har sendt bakteriens DNA til utlandet for å se hvor denne E. coli-typen kan lokaliseres der.

I 2006 ble totalt 18 personer over store deler av landet syke av E. coli etter å ha spist morrpølse fra Terinas anlegg i Sogndal. 16 av de smittede var barn og ett av dem døde.


FHIs Preben Aavitsland har tidligere stilt i nettmøte med Dagbladet.no's lesere om E.coli-utbruddet.


Les mer om E. coli-utbruddet på FHIs hjemmesider.


• Les også: - Mye vi ikke vet om de farlige E. coli-variantene


Dagbladet.no/NTB