Vold mot dyr:

- Trolig skadd med vilje

Torsdag kveld fant Ranveig Igraine Stava og samboeren et pinnsvin med omfattende skader. Pinnsvinet har trolig blitt skadd med viten og vilje.

MÅTTE AVLIVES: Pinnsvinet, som fikk navnet Sniff, ble avlivet fredag ettermiddag. Foto: Privat
MÅTTE AVLIVES: Pinnsvinet, som fikk navnet Sniff, ble avlivet fredag ettermiddag. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag kveld fant Ranveig Igraine Stava og samboeren et skadd pinnsvin. De ble raskt oppmerksom på at pinnsvinet led av omfattende skader.

Øynene var klistret igjen på det stakkars pinnsvinet. Leppa var kuttet opp, og kjeven knekt.

Omfattende skader

Dagbladet har tatt kontakt med Stava etter at hun skrev om hendelsen i en Facebook-post.

- Det var samboeren min som fant pinnsvinet på vei til butikken. Da hun gikk tilbake fra butikken så hun pinnsvinet igjen, og oppdaget at det ikke så helt bra ut, forteller Stava til Dagbladet.

Stava gikk ut til pinnsvinet med kattemat og vann kort tid etter. Men pinnsvinet virret bare fortumlet rundt. Da hun satt fra seg maten noen meter unna, kom pinnsvinet mot henne. Og det var da hun oppdaget skadene.

- Jeg oppdaget at leppa var kutta opp, og jeg ble redd for at kjeven var knekt. Det så heller ikke ut som om pinnsvinet hadde øyne lenger. De var helt klistret igjen, forteller hun.

Hun tok med seg pinnsvinet hjem, og dagen etter bar det til veterinæren.

Der fikk hun beskjed om at skadene på pinnsvinet trolig var blitt påført av noen med viten og vilje.

- Skadet med vilje

Stava forteller at veterinæren kom med den tragiske beskjeden.

- Da vi leverte pinnsvinet til veterinæren, tok hun en titt på ham og sa at han hadde såpass omfattende skader at han måtte få slippe. Han hadde altfor liten sjans til å overleve, sier Stava og fortsetter:

- Veterinæren sa det så ut som om noen hadde skadet pinnsvinet med vilje. Hun bekreftet at kjeven var knekt. Han hadde også sår på halsen, og leppa var sprekt. Øynene var borte; de var helt klistret fast.

Stava forteller at beskjeden var vond å få.

- Å høre at det sannsynligvis er folk som har sparket løs på pinnsvinet er forferdelig vondt å høre. Det er fælt å tenke på at folk kan være så grusomme, sier hun.

- Oppfordrer til å hjelpe

- Hvilke tanker gjør du deg om at noen har skadet pinnsvinet?

- Det er skikkelig vondt. Det er rett og slett forferdelig å tenke på at noen har hatt lyst til å gjøre noe sånt. Jeg vet ikke hva som skal til for å nå gjennom til mennesker som med viten og vilje skader små dyr, sier hun.

Det finnes mange skumle dyr man kan møte under vann. Denne selen er ikke ett av dem. Vis mer

Videre oppfordrer hun alle som finner et skadet dyr, til å hjelpe.

- Det er ikke veldig vanskelig å ta vare på et dyr som har blitt skadet. Man må ikke ha bur eller eget rom - har du for eksempel et dusjkabinett, kan du plassere dyret der, men sørg for at det er riktig temperatur. Det er som oftest bare for noen få timer, før du får ringt til en veterinær, sier hun, og fortsetter:

- Når vi har mulighet til å gjøre den lille gjerningen som koster oss så lite å gjøre, vil jeg oppfordre alle til å gjøre det.

Hun understreker at om du leverer et skadet dyr til veterinæren, vil alle kostnader som kommer med behandling, bli fakturert til mattilsynet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer