- Trolig terrorangrep i Glasgow

Bil kjørte inn i flyplassbygning i Glasgow. Ga gass og kjørte mot inngangen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• VAR DU I NÆRHETEN? Tips oss, MMS/SMS til 2400, eller ring +47 24 00 00 00

(Dagbladet.no): To personer ble arrestert etter at en firehjulstrekker av merket Jeep Cherokee kjørte inn i en terminalbygning ved Glasgow International Airport kl. 15.15 lokal tid i dag.

Bilen tok fyr, og de to mennene i bilen ble arrestert av politiet. En av dem motsatte seg arrest, men ble overmannet før han ble ført bort i håndjern og med tydelige brannskader. Vitner sier han hadde asiatisk utseende, og var kledd i kjeledress.

Den brannskadde arrestanten ble ført til et sykehus. Mens han fikk behandling oppdaget politiet en mistenkelig gjenstand, og sykehuset måtte evakueres. Den andre arrestanten sitter på en politistasjon i Glasgow.  Bilen mennene kjørte er fortsatt på åstedet, og må regnes som farlig og ustabil.  Det sa politiet i Glasgow på en pressekonferanse 22.30 norsk tid i kveld.

De vet ennå ikke om det kan ha vært flere personer i bilen.

Tilstanden for den mistenkte er kritisk, opplyser politiet. Også en sivil mann ble lettere skadd i beinet i forbindelse med angrepet.

Den tidligere britiske etterretningssjefen Dame Pauline Neville-Jones, uttalte til TV-stasjonen Sky News at hun tror hendelsen i Glasgow er et terrorangrep, og at det kan ha sammenheng med bombene som ble funnet i London i går.

Også politiet knytter de tre hendelsene sammen.

- Trolig terrorangrep i Glasgow

- Vi knytter dette til bombene som ble funnet i London, fordi hendelsene er så like. Jeg kan også bekrefte at vi ser på dette som et terrorangrep, sier en talsmann for politiet.

Krisemøte i kveld

Statsminister Gordon Brown, som ble født i Glasgow, innkalte i kveld til møte i krisegruppen «Cobra», og Storbritannias sikkerhetsberedskap er nå satt på det aller høyeste nivå - «kritisk» - som betyr at man regner med at et nytt terrorangrep er nært forestående.

Innenriksminister Jacqui Smith sier til AP at hun har hevet sikkerhetsberedskapen til høyeste nivå på grunn av hendelsene i London og Skottland de to siste dagene.

Statsminister Gordon Brown omtalte hendelsen i Glasgow som «et angrep».

- Myndighetenes viktigste oppgave er å sørge for innbyggernes sikkerhet. Derfor er det riktig å øke beredskapsnivået. Jeg ber folk være årvåkne og hjelpe politiet. Jeg vet at briter vil stå sammen, være besteme og sterke, sa Brown i kveld.

Væpnet politi til Heathrow

Sikkerheten på Heathrow Airport har blitt grundig gjennomgått av politi og sikkerhetstjenesten, og politiet har høynet beredskapen med bevæpnede mannskaper, skriver Metropolitan Police i en pressemelding i kveld.

Væpnet politi har sperret av Blackpool flyplass, og flyplassene i Edinburgh og Newcastle er satt i høyeste beredskap. John Lennon-flyplassen i Liverpool er også blitt stengt i kveld.

Tidligere i dag ble det funnet en bombe på en flyplass på ferieøya Ibiza.

Amerikanske myndigheter setter i verk tiltak for å styrke sikkerheten på flyplasser i USA, melder NTB.

- Antallet politifolk på lufthavnene vil bli økt, sier talsmann for Det hvite hus Tony Snow.

Evakuert

Glasgow flyplass ble evakuert etter kollisjonen. Mange passasjerer ble sittende fast i flyene sine. Politier ber folk holde seg unna området. SAS flyr fra Arlanda til Glasgow, men har ingen flyvninger i dag. Flyplassen har 8,5 millioner passasjerer i året.

Politiet vet ennå ikke når de kan åpne flyplassen.

Etterforsker London-bomber

Politiet fant i går to udetonerte bilbomber i London. Disse terroraksjonene og Glasgow, etterforskes nå av antiterrorstyrken ved Metropolitan Police i samarbeid med MI5 og de andre sikkerhetstjenestene.

- På dette tidspunkte ber vi alle som har vært i området rundt Haymarket og som har sett noe mistenkelig eller uvanlig om å kontakte oss, sier assisterende politisjef Peter Clarke ved Metropolitan.

Det nasjonale beredskapsnivået er satt til høyt, noe som innebærer stor fare for terrorangrep, skriver MI5 i sin sikkerhetsvurdering.

Panikk

Det brøt ut panikk i terminalbygningen i Glasgow da bilen kolliderte og tok fyr. En mann ved navn Stephen Clarkson sier til Sky News at han slo ned en av de to mennene.

- Han lå på gulvet. Klærne hans brant. Bilen brant også. Han reise seg opp og begynte å slåss med politiet. Jeg greide å slå ham ned og fire politimenn hoppet på ham. Hele kroppen hans brant. Han var ganske stor.

- Dette var ikke en ulykke, dette var et planlagt angrep på Glasgow flyplass, sier drosjesjåfør Ian Crosby til BBC.

Øyenvitne Scott Gleeson sier til Sky News at bilen ga gass før den svingte mot terminalens inngangsdør.

- Det er helt opplagt at de prøvde å gjøre så mye skade som mulig.

- Det virker på videoen som nå vises at bilen ble kjørt mot flyplassbygningen med vilje. Flybransjen har fryktet en slik type angrep lenge, sier en sikkerhetsekspert til Sky News.

KRASJET I INNGANGSPARTIET: Bilen kom ikke inn i terminalbygget, og brannen kom raskt under kontroll.
EVAKUERT: Passasjerer og ansatte forlot flyplassen etter hendelsen.
TØFF START: Gordon Brown overtok som statsminister på onsdag. I dag øker han beredskapsnivået til høyeste beredskap.
ØKER BEREDSKAPEN: Væpnet politi utenfor Manchester flyplass i kveld.