- Trolig unge menn som svermer for Taliban og al-Qaida

Dagens trusselvideo føyer seg inn i en lang jihadist-tradisjon på Youtube, sier forsker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har nå innledet terroretterforskning av en islamistvideo som i natt ble publisert på Facebook. Videoen oppfattes som en trussel mot statsminister Jens Stoltenberg, utenriksminister Jonas Gahr Støre og kronprins Haakon.

Videoen er publisert på ei Facebook-gruppe i regi av organisasjonen Muslimer mot okkupasjon, og promoterer en demonstrasjon foran Stortinget fredag. Det skal demonstreres mot Norges militære nærvær i Afghanistan.

- Vil skape blest - Videoen er tilsynelatende laget av de samme som står bak fredagens demonstrasjon. Den er åpenbart et propagandautspill for å skape blest om arrangementet, sier Brynjar Lia, seniorforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt, til Dagbladet.

Lia framholder at videoer av denne typen er svært vanlig på Internett.

- Dette er bare den andre videoen med norsk tekst som jeg har sett - men det fins en mengde slike jihadistvideoer på f.eks. Youtube. Det er ikke uvanlig for dem å bruke stillbilder i stedet for levende bilder, ledsaget av nasheed-sang (religiøs islamsk a cappella-sang), som siterer Koranen eller Hadith (beretninger om og sitater av profeten Muhammed, red.anm.).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer