- Trolig unge menn som svermer for Taliban og al-Qaida

Dagens trusselvideo føyer seg inn i en lang jihadist-tradisjon på Youtube, sier forsker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har nå innledet terroretterforskning av en islamistvideo som i natt ble publisert på Facebook. Videoen oppfattes som en trussel mot statsminister Jens Stoltenberg, utenriksminister Jonas Gahr Støre og kronprins Haakon.

Videoen er publisert på ei Facebook-gruppe i regi av organisasjonen Muslimer mot okkupasjon, og promoterer en demonstrasjon foran Stortinget fredag. Det skal demonstreres mot Norges militære nærvær i Afghanistan.

- Vil skape blest - Videoen er tilsynelatende laget av de samme som står bak fredagens demonstrasjon. Den er åpenbart et propagandautspill for å skape blest om arrangementet, sier Brynjar Lia, seniorforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt, til Dagbladet.

Lia framholder at videoer av denne typen er svært vanlig på Internett.

- Dette er bare den andre videoen med norsk tekst som jeg har sett - men det fins en mengde slike jihadistvideoer på f.eks. Youtube. Det er ikke uvanlig for dem å bruke stillbilder i stedet for levende bilder, ledsaget av nasheed-sang (religiøs islamsk a cappella-sang), som siterer Koranen eller Hadith (beretninger om og sitater av profeten Muhammed, red.anm.).

Forskeren legger til at mange jihadistvideoer ofte er bearbeidede og sammensatte versjoner av andre filmer.

- Du kan kalle det en remiks. Man klipper sammen klipp og legger til musikk og tekst.

- Lite miljø Lia tror de som står bak videoen, nettopp bruker mye tid på å konsumere andre jihadistvideoer.

- Dette er trolig unge menn som svermer for de større organiserte miljøene i utlandet, som Taliban og al-Qaida. Det er imidlertid et lite miljø i Norge, understreker han.

- Har du ventet på at en slik video skulle dukke opp?

- Ja, bl.a. fordi miljøene i Sverige og Danmark har markert seg mer på Internett.

Lia advarer mot å avfeie videoen som ufarlig.

- PST har iallfall funnet den såpass alvorlig at de har varslet politikerne og kongehuset, sier han.

- Politisak Utenriksdepartementet (UD) vil foreløpig ikke kommentere videoen.

- Spørsmål om sikkerhet og potensielle trusler henviser vi til politiet, sier UDs pressekontakt Marte Lerberg Kopstad til Dagbladet.

Kopstad vil ikke svare på hvordan departementet nå forholder seg til det truende innholdet i videoen.

- Vi uttaler oss ikke om den typen spørsmål, og henviser dem videre til politiet, sier hun.

Det samme svaret  kommer fra Slottet.

- Vi har ingen kommentar, men henviser til Oslo politidistrikt, sier Slottets assisterende kommunikasjonssjef Sven Gj. Gjeruldsen til Dagbladet.

Heller ikke Statsministerens kontor ønsker å kommentere videoen.

- KJENT SJANGER: Brynjar Lia, seniorforsker ved Forsvarets forskningsinstutt, opplyser at den aktuelle videoen føyer seg inn i en lang tradisjon av jihadistvideoer på Internett. Foto: FFI
- KJENT SJANGER: Brynjar Lia, seniorforsker ved Forsvarets forskningsinstutt, opplyser at den aktuelle videoen føyer seg inn i en lang tradisjon av jihadistvideoer på Internett. Foto: FFI Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer